Datum objave: 14. 07. 2010.

U ovomjesečnom izdanju časopisa Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention objavljeno je da je uzimanje nadomjestaka odnosno dodataka prehrani koji sadrže riblje ulje povezano s nižim rizikom od karcinoma dojke kod žena u postmenopauzi.

Naime, tijekom zadnjih desetljeća općenito se povećala upotreba dodataka prehrani, kako onih multivitaminskih, tako i ostalih. Nevitaminske i nemineralne nadomjestke, koji se koriste za smanjenje simptoma menopauze, povezuje se sa smanjenjem rizika od karcinoma dojke, ali nije bilo prospektivnih studija koje bi pokazale jasnu povezanost između dugotrajnog uzimanja ovih dodataka prehrani i rizika za spomenuti karcinom.

Rezultati kohortne VITAL (VITamins And Lifestyle) studije, provedene na više od 35 000 žena u dobi od 50-76 godina, pokazali su kako je trenutno uzimanje ribljeg ulja povezano sa smanjenjem rizika od karcinoma dojke (duktalnog tipa), a i desetogodišnji prosjek uzimanja sugerira na kontinuirani trend smanjenja rizika.

Ipak, temeljem tih saznanja ne može se striktno preporučiti individualna primjena ribljeg ulja s ciljem prevencije karcinoma dojke, budući da postoje i neka ograničenja ove studije (npr. nedostatak podataka o očinkovitoj dozi nadomjestka, podaci se temelje na individualnom upitniku tj, na vlastitim iskustvima, itd). No, ovo je ipak prvo takvo istraživanje koja pokazuje povezanost između izdvojenog dodatka prehrani i karcinoma dojke.

Sada je red na daljnjim istraživanjima o učinkovitosti ribljeg ulja, osobito u ovisnosti o vremenu ekspozicije i dozi, kao i mehanizmu djelovanja sastojaka tog ulja na specifični histološki tip ili stadij karcinoma, a sva ova spomenuta saznanja su dobrodošla i bude nadu u veću učinkovitost borbe s ovom opakom bolešću.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riblje ulje,

Komentari