Datum objave: 18. 05. 2016.

U novom izvješću Američkog instituta za istraživanje karcinoma i Svjetske zaklade za istraživanje karcinoma objavljeni su rezultati sistematske analize novijih istraživanja rizičnih čimbenika karcinoma želuca.

Za potrebe izvješće obrađeno je 89 meta-analiza koje su ukupno uključile oko 17,5 milijuna odraslih ispitanika, a u izvješću su naposljetku navedeni rizični čimbenici koji su čvrsto povezani s navedenom malignom bolesti koja često završava fatalno ukoliko se kasno dijagnosticira.

Rizičnim se tako pokazao unos više od tri alkoholna pića dnevno, kao i redovita konzumacija prehrambenih proizvoda konzerviranih solju te prerađenih mesnih proizvoda. Inače, prerađeni mesni proizvodi bili definirani su kao meso obrađeno dimljenjem, soljenjem, salamurenjem ili dodatkom konzervansa – primjerice šunka, slanina, suhomesnati proizvodi i hrenovke. Istraživanja, naime, sugeriraju da je svakodnevni unos od oko 50 g prerađenog mesa povezan s 18 % većim rizikom od karcinoma želuca.

Podaci su ukazali i na povezanost prekomjerne tjelesne mase i karcinoma želuca u području kardije – vrste karcinoma čija pojavnost sve više raste u razvijenim zemljama Zapada. No, bitno je napomenuti i da je primijećeno da visoki unos voća, posebice agruma, može pomoći kod prevencije karcinoma želuca općenito.

Izvor: World Cancer Research Fund International

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari