Datum objave: 30. 11. 2015.

Epizodno pamćenje vrsta je dugoročnog pamćenja koje se formira u dijelu mozga zvanom dorzalni hipokampus, a zaslužno je za tzv. autobiografska sjećanja, primjerice, sjećanje na zadnje druženje s prijateljima, ali i posljednji konzumirani obrok. Zato su dorzalni hipokampus i epizodno pamćenje sve češće u interesu stručnjaka za pretilost jer se smatra da imaju bitnu ulogu u regulaciji hranjenja.

Naime, poznato je da kada pojedinci konzumiraju hranu, a nisu koncentrirani na jelo, nego primjerice gledaju televiziju, brže posežu za sljedećim obrokom. Slično tome, osobe s poremećajem pamćenja jest će ponovno kada im se hrana izloži, bez obzira što su netom prije jeli.

Tako su neka prethodna istraživanja pokazala da inaktivacija živčanih stanica u dorzalnom hipokampusu štakora potiče ove životinje na češću konzumaciju hrane, odnosno, djeluje na smanjenje vremena između dva obroka.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Hippocampus, pak, primijećeno je da slatka hrana kod štakora potiče aktivnost dorzalnog hipokampusa i stvaranje sjećanja o konzumaciji. Prema autorima, ovo saznanje je vrlo korisno jer pokazuje da prehrambene komponente doista stimuliraju epizodno pamćenje.

Autori istraživanja naveli su i da bi se još trebao ispitati i utjecaj drugih makronutrijenata – proteina i masti, pa će se tako možda otkriti neke nove strategije koje bi mogle pomoći u kontroli konzumacije hrane. Pretilost je gorući problem, stoga su sve nove spoznaje o tome na koji način mozak kontrolira unos hrane, dragocjene.

Pošalji prijatelju na email

Komentari