Datum objave: 07. 05. 2015.

Zdravi doručak organiziran krajem prošlog mjeseca u Osnovnoj školi Matka Laginje i Osnovnim školama Fran Galović te I. Osnovnoj školi Dugave, okupio je više od četiri stotine učenika i njihovih roditelja uključenih u program PETICA - igrom do zdravlja.

Cilj Zdravog doručka, organiziranog u sklopu programa [url="http://www.petica.hr/"]PETICA - igrom do zdravlja[/url], bio je pokazati djeci i roditeljima kako od jednostavnih namirnica pripremiti zdrav i ukusan doručak. Za izradu kreativnih recepata te pripremanja Zdravog doručka bio je zadužen chef Mario Čepek, a osim standardnih namirnica koje se nalaze u svakom kućanstvu, koristio je i zdrave sezonske delikatese, poput čimulica (mladih izdanaka kelja) i jagoda koje se mogu pronaći na tržnicama.

Djecu je oduševila francuska pita „quiche“ od integralnog brašna s nadjevom od krem sira i čimulica, Club sendvič s piletinom i rikolom, pjenica od griza s ukuhanim jagodama, te domaći jogurt s hrskavim žitaricama, sušenim i sezonskim voćem i medom. Studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta pripremali su zajedno s djecom šarene, ukusne, voćne „smoothy“ napitke, a roditelji i učitelji bili su sretni što se jelo „zeleno“ i zdravo.

Na Zdravom doručku bile su i maskote programa, Njumi i Njami, a donijeli su svježe vijesti iz Zdravigrada i provjerili koliko je gradiva usvojeno tijekom nastavnih satova programa PETICA. Njumi i Njamija je oduševilo bogato znanje koje su djeca pokazala o zdravom tanjuru i zdravim navikama, a nakon toga, igri i veselju nije bilo kraja.

Studenti Kineziološkog fakulteta, suradnici na programu, pripremili su zabavan poligon za vježbanje jer zdrave jutarnje navike uz zdravu prehranu uključuju i tjelovježbu koja, povrh toga, pridonosi dobrom raspoloženju. Tijekom kreativne radionice djeca su usvajala nova znanja, ali i izradila najveći zdravi tanjur na kojem su se našle brojne delicije izvedene raznim tehnikama crtanja.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica projekta izjavila je kako je ugodno iznenađena odazivom djece i roditelja obuhvaćenih projektom. „Ohrabruju nas pozitivni komentari roditelja, učitelja i djece te smo stoga motivirani za osmišljavanje novih kreativnih pristupa ovoj temi za nadolazeću školsku godinu. Usvajanje zdravih navika kroz igru i veselje osnovna je okosnica programa Petica, a taj pristup pokazao se vrlo učinkovitim i za djecu i za roditelje.“, zaključila je doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Zdravi doručak prvi je u nizu događanja koja su predviđena tijekom programa PETICA – igrom do zdravlja. Još zabavnih zajedničkih trenutaka slijedi, a mi vam donosimo 2 recepta koje je chef Mario Čepek osmislio za program.

Jogurt s hrskavim žitaricama, sezonskim voćem i medom

[u]Sastojci (1 osoba):[/u]

  • 150 g jogurta
  • 20 g meda
  • 30 g jagoda ili odabranog sezonskog voća
  • 20 g grožđica, suhih smokava ili suhih šljiva
  • ¼ narančine kore
  • ¼ naranče
  • 15 g hrskavih žitarica (zobene pahuljice)
  • 10 g ribane čokolade
  • [u]Priprema:[/u]Jagode i sušeno voće prethodno narezati u zasebnim posudama. Zatim sve sastojke pomiješati u šalici osim žitarica i čokolade. Prije posluživanja umiješati žitarice i čokoladu naribati na grubo po površini. Poslužiti hladno.

    Quiche sa čimulom & chipsom od pancete

    [u]Sastojci (10 osoba):[/u]

    Tijesto

  • 350 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 8 g soli
  • Nadjev

  • 100 g sira po želji
  • 50 g sira ribanca
  • 2 jaja
  • 180 ml kiselog vrhnja
  • 220 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g čimule
  • 200 g ABC sir
  • 60 g mladog luka
  • malo soli
  • 100 g špeka
  • [u]Priprema: [/u]
    Od brašna, omekšanog maslaca, jajeta i soli zamijesiti tijesto, oblikovati kuglu i ostaviti da se tijesto odmara 20 minuta. Tijesto razvaljati na debljinu 5 mm te njime obložiti kalup, izbosti tijesto vilicom i peći na 170°C, 10 minuta.
    Blanširati čimulu i mladi luk.
    Ribani sir, ribani ribanac ili parmezan, jaja, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sol, blanširanu čimulu i mladi luk pomiješati u homogenu smjesu. Nadjev rasporediti na pečeno tijesto i peći dodatnih 16 minuta, na temperaturi od 180°C.

    Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: petica,

    Komentari