Datum objave: 23. 04. 2015.

Rezultati nove analize u kojoj su korišteni podaci prikupljeni u 16-godišnjem istraživanju oko 120 000 američkih zdravstvenih djelatnika, pokazali su da je prehrana s visokim glikemijskim opterećenjem, koju najčešće karakterizira konzumacija većih količina rafiniranih žitarica, škroba i šećera, povezana s većim povećanjem tjelesne mase tijekom godina.

Primijećeno je i da odabir izvora proteina također igra bitnu ulogu. Povećani unos crvenog mesa te prerađenih mesnih proizvoda pokazao se povezanim s nakupljanjem suvišnih kilograma, dok je za visoki unos masnih sireva, punomasnog i obranog mlijeka te jaja zapaženo da ne igraju ulogu kod povećanja tjelesne mase. S druge strane, povećana konzumacija jogurta, morskih plodova, piletine (bez kože) i orašastih plodova bila je čvrsto povezana s manjim nakupljanjem dodatnih kilograma.

Nadalje, u analizi je ispitano i moguće sinergijsko djelovanje različitih kombinacija proteinske i ugljikohidratne hrane te je primijećeno da konzumacija crvenog mesa uz priloge s većim glikemijskim opterećenjem, povećava negativni učinak ove hrane na tjelesnu masu. Konzumacija priloga s niskim glikemijskim opterećenjem, poput raznolikog povrća, ublažila je negativan učinak crvenog mesa na povećanje mase.

Slično je primijećeno i kod proteinske hrane koja ima pozitivan ili neutralan učinak na sprječavanje nakupljanja suvišnih kilograma – raspon njihovih učinaka diktiralo je ukupno glikemijsko opterećenje obroka.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari