Datum objave: 29. 01. 2015.

Europsko gastroenterološko udruženje (UEG) je u novoj objavi za medije, s obzirom na nedavno otkrivenu ulogu soli u razvoju karcinoma želuca, pozvalo javnost na povećanje svijesti o unosu soli.

U Europskoj uniji svake godine se otkrije oko 80 000 slučajeva karcinoma želuca, koji vrlo često ima fatalan ishod. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori, koja uzrokuje upalne reakcije želuca, dobro je poznat rizični čimbenik. Međutim, primijećeno je i da visok unos soli ima izravan učinak na povećanje rizika od ovog teškog karcinoma. Procjenjuje se da je povećan unos soli „kriv“ za oko četvrtinu slučajeva karcinoma želuca, a kombinacija visokog unosa soli i infekcije H. pylori smatra se posebno opasnom.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, unos soli ne bi trebao prelaziti količinu od 5 g dnevno – manje od jedne žličice dnevno, što se čini posebno izazovnim budući da veliki udio soli u prehrani dolazi iz prerađene hrane.

Izvor: United European Gastroenterology (UEG)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari