Rezultati istraživanja nacionalne kampanje SAD-a koja je u školske kuhinje dovela poznate američke kulinarske majstore, pokazali su da je školarce nekada potrebno samo malo potaknuti kako bi počeli konzumirati više povrća.
Za potrebe istraživanja, bili su prikupljeni i analizirani podaci o prodaji obroka te otpadu kojeg su učenici ostavljali na pladnjevima kantine prije i poslije održavanja edukativnog događaja u jednoj njujorškoj srednjoj školi. Škola je brojala 370 učenika, a predstavljala je samo jednu od mnogih koje su sudjelovale u projektu Chefs Move to Schools (Šefovi kuhinja dolaze u škole) čiji je cilj bio upoznati školarce i radnike školskih kantina s različitim kulinarskim tehnikama pripreme zdravih jela.
Nakon edukacije školaraca i osoblja kuhinje, ali i osmišljavanja drugačije, primamljivije i zdravije ponude obroka, primijećeno je da se više učenika (9 %) odlučilo na konzumaciju jela iz kantine. Analiza ukupnog otpada s pladnjeva pokazala je da su se novoponuđeni obroci i dalje jeli u sličnoj količini kao i stari, no konzumacija priloga povrća ipak je porasla za 16 %. Najpopularnijim prilogom se pokazala salata od miješanog povrća.
Autori istraživanja smatraju kako je za ovakve rezultate zaslužna neobična kombinacija pizze i salate, koja se učenicima jako svidjela. Zaključuju i kako projekt ima odličan potencijal jer od njega profitiraju i škole i djeca – škole povećavaju prodaju subvencioniranih jela, a djeca povećavaju unos povrća.
Izvor: Appetite