Vitaminoteka

Datum objave: 05. 03. 2014.

Časopis Journal of Nutrition donosi nam najnovije rezultate ispitivanja kojim je utvrđena kombinacija nutrijenata kojom možemo održati čvrstoću kostiju.

Irski znanstvenici proveli su randomiziranu, kontrolnu studiju na 300 postmenopauzalnih žena. Tijekom 24 mjeseca žene su uzimale dodatke prehrani koji su sadržavali kalcij, kalcij s fruktooligosaharidima ili maltodekstrin.

Kalcij s fruktooligosaharidima, ugljikohidratima s utvrđenom prebiotičkom aktivnošću, je imao najpovoljnije djelovanje u žena s osteopenijom, stanjem koje prethodi osteoporozi. Takva kombinacija spriječila je gubitak gustoće svih kostiju tijela te održala jednaku gustoću kralježnice.

Autori objašnjavaju kako svi korišteni dodaci prehrani pomažu pri održavanju mineralne gustoće kostiju, ali naglašavaju kako je kalcij zajedno s fruktooligosaharidima imao najbolji učinak. Potrebne su daljnje studije kako bi se ustanovio točan mehanizam djelovanja ovih dodataka prehrani na mišićno-koštani sustav čovjeka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalcij, Kosti i zglobovi, Zdravlje žene,

Komentari