Datum objave: 05. 09. 2012.

Istraživači sa Sveučilište Minnesota's Carlson School of Management smatraju kako bi učenje kako prestati uživati u „nezdravoj“ hrani što ranije, moglo biti ključno u suzbijanju pretilosti u Americi.

Istraživanje objavljeno u Journal of Consumer Research, ispituje kako zasićenje, definirano kao prestanak uživanja nakon opetovane konzumacije, može biti pozitivan mehanizam kada smanjuje želju za nezdravom hranom.

Serijom eksperimenata, istraživači su otkrili kako kada ljudi sa vrlo visokim stupnjem samokontrole opetavano jedu nezdravu hranu, postaju brže zasićeni nego kada opetovano jedu zdravu hranu. Praktički iskustveno počnu jesti manje nezdrave hrane. U jednom eksperimentu, istraživači su zamolili sudionike da prate svoj unos hrane brojeći koliko puta su progutali hranu. Ovim suptilnim mjerenjem unesene količine hrane, osobe sa nižim stupnjem samokontrole postale su brže zasićene.

Autor studije naglašava kako ga je iznanadilo koliko je jednostavno bilo potaknuti samokontorlu kod ljudi koji je nemaju dovoljno, i učinti od njih da se ponašaju kao osobe sa visokim stupnjem iste.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari