TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna
18.06.2012
Vitamin D i multipla skleroza
Vitamin D je nužan za očuvanje zdravlja. Održavamo njegove razine u tijelu putem hrane, sunčeve svjetlosti ili nadomjestaka.
Otkriveno je da su osobe koje imaju visoke razine vitamina D pod manjim rizikom od razvoja multiple skleroze.

Neurološko stanje koje se zove klinički izolirani sindrom (CIS) je u velikom broju slučajeva stanje koje prethodi multiploj sklerozi, a predstavlja epizodu neuroloških poremećaja poput npr. poremećaja vida.

U najnovijem istraživanju znanstvenici su pregledali medicinsku dokumentaciju 107 pacijenata s dijagnozom CIS-a. Primjenili su magnetsku rezonancu za slikovni prikaz mozga, a ispitivali su cerebrospinalnu tekućinu, reakcije na senzorne podražaje u EEG-u, kao i serumske koncentracije vitamina D3 (kalcidiol ili 25-hidroksivitamin D).

Otkrili su da je 21% sudionika ispitivanja razvilo multiplu sklerozu unutar godine dana, 36% unutar 2 godine, a 44% unutar 5 godina. Niske vrijednosti vitamina D povećavale su rizik od razvoja multiple skleroze, a povezane su i s kraćim intervalom između CIS-a i pojave sekundarne epizode. Dodatno, dokazana je i povezanost s višom godišnjom stopom relapsa. Daljnja istraživanja pokazuju da je deficijencija vitamina D mogući čimbenik rizika za multiplu sklerozu te da je uzimanje nadomjestaka vitamina D3 korisno za pacijente s tom bolešću ili drugim autoimunim bolestima.

Također je dokazana dobra podnošljivost doza vitamina D3 od najmanje 50 000 međunarodnih jedinica na tjedan, što znači da je uzimanje vitamina D sigurno u dozama višim od fiziološki preporučenih doza.

Izvor: Medical News Today

Najčitaniji članci
24.05.2016.
Razlozi zašto dijete nisu učinkovite
23.05.2016.
Svakodnevne prehrambene navike imaju snažan utjecaj na mikrofloru
24.05.2016.
Probiotici – novi način prevencije osteoporoze?
24.05.2016.
Dodaci prehrani za zaštitu kože od sunčevog zračenja
23.05.2016.
Što razlikuje visceralno od potkožnog masnog tkiva?
Vezani članci
31.03.2016.
Omega-3 masne kiseline i „starenje“ mozga
15.03.2016.
Omega-3 masne kiseline i prevencija karcinoma dojke
09.03.2016.
Trudnice, omega-3 masne kiseline i anemija kod novorođenčadi
22.02.2016.
Dodaci cinka mogu osnažiti imunitet starijih osoba
15.01.2016.
Mogu li omega-3 masne kiseline sniziti rizik od artritisa?
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.