Vitaminoteka

Datum objave: 20. 10. 2011.

Celijakija je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada vlastita tkiva.

To je kronična bolest u čijem nastanku sudjeluju i genetički i okolišni čimbenici koji pokreću autoimunu reakciju izazvanu komponentama glutena (glijadinima i gluteninima).

Novo istraživanje provedeno na miševima ukazuje da bi dodaci prehrani koji sadrže konjugiranu linoleičnu kiselinu (CLA) mogli biti učinkoviti u poništavanju oksidativnog stresa povezanog s celijakijom, odnosno u smanjenju glutenom inducirane toksičnosti na sluznicu crijeva. Glijadin, protein glutena ima prooksidativnu aktivnost u celijakiji, a dokazano je da CLA zapravo blokira supresiju crijevnih mehanizama obrane.

Ako se zna da je celijakija najčešći crijevni poremećaj u ljudi povezan s osjetljivošću na hranu, s incidencijom od 1 na 100 do 1 na 300 osoba u Europi i SAD-u, dokazani pozitivni učinci CLA predstavljaju potencijalni novi pristup u liječenju ove bolesti.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari