Datum objave: 04. 07. 2011.

Hrana kojoj je smanjena energetska vrijednost često pokušava imitirati senzorske karakteristike hrane koja sadrži uobičajenu količinu kalorija. Međutim, novo istraživanje pokazuje kako se ponavljanim unosom takve hrane smanjuje sklonost prema njoj.

U istraživanju je sudjelovalo 36 ispitanika podijeljenih u dvije skupine. Tijekom pet različitih susreta ispitanicima su pripremljeni špageti bolognese.

Prvoj skupini ispitanika je ponuđen obrok špageta bolognese sa smanjenom kalorijskom vrijednošću (374 kcal), dok je druga skupina dobila obrok špageta bolognese uobičajene energetske vrijednosti (567 kcal).

Znanstvenici su tijekom svakog susreta bilježili odgovore ispitanika koji su pokazali da se ispitanicima na kraju istraživanja "light" obrok sviđao 30 posto manje nego na početku, dok se obrok uobičajene energetske vrijednosti ispitanicima tijekom svih susretao sviđao jednako.

Također je procijenjivan i osjećaj sitosti koji se nije razlikovao među skupinama tijekom istraživanja.

Znanstvenici su zaključili kako se tijekom vremena može kod pojedinaca smanjiti ugoda koju izaziva unos hrane smanjene kalorijske vrijednosti te bi to mogao biti jedan od čimbenika koji utječe na (ne)uspjeh dijetnog režima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari