TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > U fokusu
31.01.2011
Maslinovo ulje i zdravlje žene
Maslinovo ulje od davnina se vezuje uz zdravlje, ljepotu i dugovječnost žene. I najdugovječnija žena koja je doživjela 122. rođendan, Francuskinja Jeanne Louise Calment (1875 – 1997), svoju vitalnost i dugovječnost pripisivala je svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja. Svakodnevno ga je nanosila na kožu i dodavala hrani. I novija istraživanja povezuju ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se nanosi izravno na kožu i konzumira oralnim putem za zaštitom od degenerativnih promjena izazvanih starenjem i sunčevim zračenjem. Također, brojne se studije bave tematikom unosa maslinovog ulja i dugovječnosti, a smatra se da maslinovo ulje kao bitan sastojak zdrave mediteranske prehrane doprinosi smanjenoj incidenciji i mortalitetu od najčešćih bolesti današnjice i time produžuje životni vijek. Prema istraživanjima, žene dvostruko češće obolijevaju od demencije, a stručnjaci procjenjuju da će više od 20 % žena koje dožive 65 godina će razviti demenciju. Ipak, čini se kako i u tom slučaju može biti od koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, studija objavljena 2009. god. pokazala je da bi oleokantal, moćni gorki spoj iz maslinovog ulja, mogao imati povoljan učinak na prevenciju Alzheimerove bolesti.

Maslinovo ulje i koža
Prema legendi, Rimljanke su hranile kožu i kosu maslinovim uljem, u Starom Egiptu zabilježeno je kupanje u maslinovom ulju, a ono se koristilo i u balzamiranju. Danas se koristi kod ublažavanja ispucale kože, kod hrapavosti koljena i laktova te smanjuje svrbež i osipe. Može se nanostiti na ožiljke nakon operativnih zahvata, kao sredstvo nakon sunčanja te kod krhkih i lomljivih noktiju.
Protiv starenja, kože maslinovim uljem valja mazati cijelo tijelo, posebice se preporučuje protiv starenja kože lica. Može se koristiti i kao piling sa šećerom, za uklanjanje mrlja od nikotina zajedno s limunovim sokom te protiv strija u trudnoći. Može služiti i kao regenerator za kosu te za njegu ruku.

Maslinovo ulje i ginekološko zdravlje
Visokokvalitetno maslinovo ulje ima svoju ulogu i u ginekološkom zdravlju žene. Zanimljivo je da postoje drevni zapisi o upotrebi maslinova ulja kao kontraceptiva i vaginalnog lubrikanta. Također, novije znanstvene studije povezale su tvari iz maslinovog ulja, poglavito biofenole, uz prevenciju i olakšavanje simptoma predmenstrualnog sindroma. Incidencija raka dojke značajno je niža u žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Taj se fenomen može pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.
Ostale blagodati maslinova ulja za žene
Maslinovo ulje moglo bi imati povoljan učinak i na gustoću koštane mase i prevenciju osteoporoze. Naime, nedavno je objavljena studija koja je pokazala pozitivnu korelaciju između unosa maslinovog ulja i gustoće koštane mase, međutim za konačan zaključak potrebno je provesti još istraživanja.

Neupitno je da ekstra djevičansko maslinovo ulje polučuje brojne povoljne učinke na zdravlje stoga ga je uputno uključiti u svakodnevnu prehranu. Međutim, povoljni se učinci bilježe isključivo za ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje od ulja što biblijsko drvo masline može dati.

Vitamini.hr

Najčitaniji članci
28.06.2016.
Izbjegnite ljetne probavne smetnje
28.06.2016.
Koliko su uistinu suhomesnati proizvodni štetni
23.06.2016.
Cimet u borbi protiv dijabetesa
27.06.2016.
Dulji odmor u školi povezan je s boljim prehrambenim unosom
27.06.2016.
Novo saznanje o povezanosti pretilosti i upalnih procesa
Vezani članci
29.06.2015.
Maslinovo ulje i debljina
27.03.2013.
Maslinovo ulje utječe na sitost
14.09.2012.
Maslinovo ulje pomaže i kod ateroskleroze
13.05.2011.
Hrvatska zemlja maslinovog ulja
07.01.2011.
Maslinovo ulje i povrće za zdravije srce
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.