Datum objave: 19. 01. 2011.

Rijetki su oni koji svakodnevno unose preporučene količine voća, a time i adekvatne količine nutrijenata koje voće sadrži. Iako 120 ml svježe cijeđenog voćnog soka iznosi samo pola serviranja voća, novo istraživanje ukazuje kako unos voćnog soka značajno doprinosi ukupnom unosu mikronutrijenata.

U istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Louisiani sudjelovali su ispitanici stariji od 19 godina, a cilj istraživanja je bio usporediti unos mikronutrijenata između osoba koje svakodnevno konzumiraju 100- postotni sok od voća i osoba koje ga uopće ne konzumiraju.

Rezultati su pokazali kako osobe koje ne konzumiraju voćne sokove imaju veću vjerojatnost da ne unose adekvatne količine nekoliko ključnih nutrijenata uključujući vitamine A i C te mineral magnezij. Dodatno je zabilježeno i kako većina osoba koje svakodnevno piju voćne sokove čak i prekoračuju preporučene dnevne količine za unos kalcija i kalija – dva važna minerala za zdravlje kostiju i za regulaciju krvnog tlaka.

Izvor: American Dietetic Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari