Datum objave: 06. 12. 2010.

Prema studiji objavljenoj u Molecular Nutrition & Food Research, jabučni smoothie crijevima osigurava veću količinu polifenola veće bioiskoristivosti nego jabučni sok ili jabukovača. Istraživači vjeruju da bi stoga smoothie mogao biti djelotvorniji u prevenciji kroničnih bolesti crijeva nego sok od jabuke i jabukovača.

Istraživači su željeli odrediti količine polifenola i kvinične kiseline koje dospiju do vrećica za ileostomiju (vrećice reflektiraju sliku crijeva zdrave osobe) nakon konzumacije jabučnog smoothiea, napitka koji sadrži 60% mutnog soka od jabuke te 40% pirea od jabuke ili jabukovače.

Sadržaj vrećica za ileostomiju sakupljan je prije te 1, 2, 4, 6 te 8 sati nakon konzumacije navedenih napitaka, te se u njemu utvrđivao sadržaj polifenola te kvinične kiseline. Količina spomenutih aktivnih tvari u vrećici bila je značajno veća nakon konzumacije smoothiea, nego nakon konzumacije soka ili jabukovače.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari