Prema novom istraživanju, provedenom na miševima, višestrukonezasićene masne kiseline mogu aktivirati gene koji reguliraju diferencijaciju stanica i homeostazu glukoze. Studija objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry sugerira da suplementacija ribljim uljem aktivira transkripcijski faktor PPARγ, poboljšava regulaciju diferencijacije adipocita te pomaže u održavanju homeostaze glukoze.
Peroksim-proliferator-aktivirani receptor (PPARγ) smatra se važnim transkripcijskim faktorom u regulaciji diferencijacije masnih stanica (adipocita), a također je poznato da igra ulogu u održavanju homeostaze glukoze. Upravo ovaj faktor je cilj brojnih anti-dijabetičkih lijekova.
Istraživači su u svojoj studiji nastojali in vivo utvrditi utjecaj višestrukonezasićenih, poglavito EPA i DHA, masnih kiselina na funkciju PPARγ.
Transgeničkim miševima – sa povišenom ekspresijom PPARγ – davali su suplemente ribljeg ulja ili PPARγ lignane (rosiglitazone) tijekom četiri mjeseca, a s ciljem da in vivo utvrde djeluje li riblje ulje slično PPARγ lignanima.
Uočeno je da su transgenički miševi hranjeni ribljim uljem imali povišenu ekspresiju adipogena i gena koji određuju unos glukoze, što je vodilo smanjenju koncentracije glukoze u plazmi.