Datum objave: 09. 08. 2010.

Djeca koja češće jedu "junk food" uz veći rizik za pretilost imaju veće izglede i za razvoj alergija, upozoravaju talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Firenci.

Uspoređujući skupinu djece iz sela u Burkini Faso i njihove talijanske vršnjake istraživači su uočili kako djeca u Africi imaju znatno veći udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošću te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa uključenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.

Talijanska su djeca jela znatno manje žitarica i povrća, ali su zato mnogo češće konzumirala meso, masti i šećer.

Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile usporedive s bakterijama kod afričke djece samo u dojenačkoj dobi.

Istraživači vjeruju kako je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povećanju broja slučajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljećima.

Rezultate nove studije je objavio časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari