Datum objave: 25. 06. 2010.

U novoj placebo kontroliranoj kliničkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 20 zdravih muškaraca i žena, otkriveno je kako konzumacija obroka koji obiluje mastima značajno narušava funkciju endotela krvnih žila.

No, znanstvenici su zabilježili kako uzimanje ribljeg ulja i to 1g EPA (eikozapentaenske) i DHA (dokozaheksaenske) masne kiseline, u obliku dodatka prehrani, tijekom 4 sata od unosa obroka koji obiluje mastima štiti krvne žile od oštećenja. Procjena endotelijalne funkcije vršila se uz pomoć ocjene dilatacije brahijalne arterije posredovane protokom.

Na temelju dobivenih rezultata znanstvenici su zaključili kako komercijalno dostupno riblje ulje u obliku dodatka prehrani koje je unešeno u sklopu obroka bogatog mastima štiti od oštećenja krvnih žila uzrokovanog masnom hranom.

Izvor: Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riblje ulje,

Komentari