Datum objave: 19. 04. 2010.

Kanadska studija iznijela je dokaze kako uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani može značajno smanjiti rizik od pojave karcinoma dojke.

Žene koje su uzimale 400 IJ vitamina D na dan u obliku dodatka prehrani su imale 24% manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke u usporedbi sa ženama koje ga nisu uzimale.

Određene namirnice prirodno sadrže vitamin D kao npr. masna riba, žumanjak, gljive, a neke se namirnice ciljano obogaćuju tim vitaminom poput mlijeka. No, znanstvenici nisu uspjeli pronaći vezu između uzmanja vitamina D iz hrane ili kombinacije uzimanja iz hrane i putem dodataka prehrani i smanjenog rizika od obolijevanja od te zloćudne bolesti.

Tijelo izloženo suncu 15-20 min može sintetizirati i više od 10 000 IJ u jednom danu. Osobama koje puno borave u zatvorenim prostorima stručnjaci savjetuju uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani zbog njegovog dokazanog višestruko povoljnog djelovanja na zdravlje.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, vitamin D,

Komentari