Datum objave: 09. 02. 2010.

Nedavno istraživanje provedeno na više od 1200 ispitanika dobi od 45-75 godina ukazalo je na protuupalna svojstva vitamina B6. Razina piridoksal-5-fosfata, aktivnog oblika vitamina B6 povezana je sa znatno sniženim razinama upalnog čimbenika CRP-a i markera oksidativnog stresa.

CRP (C reaktivni protein) proizvodi se u jetri u sklopu akutnih upalnih zbivanja i njegova povišena razina se – putem generalnog upalnog zbivanja u organizmu – povezuje s povećanim rizikom od nastanka dijabetesa tipa 2 te kardiovaskularnih oboljenja.

Svakodnevna suplementacija vitaminom B6 će – osim smanjivanja razine homocisteina (aminokiseline optužene za razvoj ateroskleroze) – smanjiti rizik od upalnih zbivanja te poremećenih metaboličkih procesa koji vode do oštećenja kardiovaskularnog sustava.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Vol 91, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari