Na nedavnom sastanku Europskog kardiološkog društva u Barceloni iznesene su neke zanimljive činjenice. Jedan je danski kardiolog stavio naglasak na važnost redukcije konzumacije crvenog mesa – što zbog unapređenja (kardiovaskularnog) zdravlja, što zbog očuvanja okoliša.
Naoko dva nepovezana čimbenika – kardiovaskularna oboljenja i klimatske promjene nalaze, međutim korijene u istom izvoru – industriji i pretjeranoj konzumaciji crvenog mesa. Osim što redovita konzumacija crvenog mesa uvelike doprinosi povećanom riziku od karcinoma probavnog sustava, srčanim i krvožilnim oboljenjima, sada je rasvjetljen i podatak da i za 18% povećava emisiju stakleničkih plinova.
Stoga bi svjetske smjernice da se konzumacija crvenog mesa ograniči na 500 grama tjedno, a koje je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija, trebale ući u svako domaćinstvo – kako zbog osobnog tako i zbog globalnog benefita.
Izvor: MeatProcess.com