Datum objave: 14. 09. 2009.

Na nedavnom sastanku Europskog kardiološkog društva u Barceloni iznesene su neke zanimljive činjenice. Jedan je danski kardiolog stavio naglasak na važnost redukcije konzumacije crvenog mesa – što zbog unapređenja (kardiovaskularnog) zdravlja, što zbog očuvanja okoliša.

Naoko dva nepovezana čimbenika – kardiovaskularna oboljenja i klimatske promjene nalaze, međutim korijene u istom izvoru – industriji i pretjeranoj konzumaciji crvenog mesa. Osim što redovita konzumacija crvenog mesa uvelike doprinosi povećanom riziku od karcinoma probavnog sustava, srčanim i krvožilnim oboljenjima , sada je rasvjetljen i podatak da i za 18% povećava emisiju stakleničkih plinova.

Stoga bi svjetske smjernice da se konzumacija crvenog mesa ograniči na 500 grama tjedno, a koje je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija, trebale ući u svako domaćinstvo – kako zbog osobnog tako i zbog globalnog benefita.

Izvor: MeatProcess.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari