Datum objave: 25. 08. 2009.

Zdravstveno osviješteni ljudi znaju da visoka razina ukupnog kolesterola i tzv. „lošeg“ LDL kolesterola može povisiti rizik od bolesti srca. No, sada znanstvenici ukazuju na još jedan oblik kolesterola – oksikolesterol koji, kako se čini, predstavlja najveću prijetnju zdravlju srca i krvnih žila.

Doslovce nepoznat u javnosti, oksikolesterol nastaje reakcijom masti i kisika, primjerice prženjem mesa. Pržena i procesirana hrana, osobito fast food, sadrže najveće količine oksikolesterola.

Znanstvenici ističu da oksikolesterol smanjuje elastičnost arterija i potiče nastanak ateroskleroze i to u znatno većoj mjeri nego što to čini LDL kolesterol. Zbog toga je za zdravlje srca najbolje ograničiti unos hrane bogate oksikolesterolom te konzumirati što više hrane bogate antioksidansima poput voća i povrća.

Izvor: American Chemical Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari