Datum objave: 13. 08. 2009.

Omega-3 masne kiseline podrijetlom iz ribljeg ulja nemaju više samo ulogu tajanstvenog borca protiv ateroskleroze. Sada je otkrivena tajna njihovog protektivnog učinka – dokozaheksaenska (DHA) i eikozapentaenska kiselina (EPA) utječu na gensku ekspresiju. Točnije, sudjeluju u regulaciji ispoljavanja protupalnih gena u mononuklearima (upalnim stanicama koje se nalaze u krvotoku).

S obzirom da upalna reakcija posredovana navedenim stanicama leži u podlozi mnogim metaboličkim i imunološkim poremećajima – primjerice aterosklerozi, kardiovaskularnim oboljenjima i nekim oblicima karcinoma, ovo otkriće pruža novu perspektivu u liječenju odnosno prevenciji istih.

Istraživanje je pokazalo kako višemjesečna (6 mjeseci), svakodnevna konzumacija 1.8 grama DHA i 0.4 grama EPA značajno smanjuje upalu, aterosklerotski proces, a ima i pozitivni učinak na zdravlje zglobova, intrauterini razvoj ploda, pa čak i kognitivne procese i raspoloženje.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari