Datum objave: 09. 08. 2009.

Do prije nekoliko godina možda bi bilo zvučalo poput znanstvene fantastike ili pak neutemeljenog vegetarijanskog postulata. Međutim sada je i najnovijom talijanskom studijom potvrđeno kako lisnato zeleno povrće i grahorice mogu odigrati ne tako sporednu ulogu u prevenciji hipertenzije, ali i terapiji povišenog krvnog tlaka te neosjetljivosti na inzulin.

Navedene su namirnice bogate folatima, koji su primjenjivani u dnevnoj dozi od 15 mg. Pokazalo se kako svakodnevna visokodozažna primjena folne kiseline uspješno ruši i sistolički i dijastolički krvni tlak za prosječno 5 milimetara žive.
Taj se učinak dobrim dijelom pripisuje redukciji koncentracije homocisteina u krvi.

Homocistein je aminokiselina kojoj se u posljednje vrijeme pripisuje sve veća važnost u nastanku povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze, odnosno kardiovaskularnih oboljenja općenito. Studija je pokazala kako primjena folata smanjuje koncentraciju homocisteina u krvi za više od 25% i time pridonosi prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari