Datum objave: 21. 07. 2009.

Prethodne su studije pokazale da osobe koje učestalo konzumiraju masnu ribu postižu bolje rezultate na testovima pamćenja i imaju manju vjerojatnost razvoja Alzheimerove bolesti. Blagotvorni učinak na moždane vijuge pripisuje se dokosaheksaenoičnoj kiselini (DHA), omega – 3 masnoj kiselini kojom masna riba i alge obiluju.

No, većina ljudi ne unosi dovoljno ribe. Zbog toga su znanstvenci testirali imaju li suplementi DHA isti učinak kao i prirodni izvori.

U studiji je sudjelovalo 485 zdravih ispitanika prosječne dobi 70 godina. Ispitanici su kroz period od 6 mjeseci dobivali ili 900 mg DHA dnevno ili placebo. Nakon 6 mjeseci pokazalo se da su osobe koje su uzimale suplemente DHA imale manje grešaka na testovima pamćenja u usporedbi s placebo skupinom te u usporedbi s rezultatima na početku studije.

Druga studija, pak, nije našla vezu između unosa suplemenata DHA i smanjenog napredovanja Alzheimerove bolesti. U studiji je sudjelovalo 402 osobe s blagom Alzheimerovom bolešću koje su dobivale ili placebo ili 2 grama DHA dnevno kroz period od 18 mjeseci. Iako je unos suplemenata povećao razinu DHA u krvi, nije primjećeno poboljšanje simptoma Alzheimerove bolesti niti u jednoj skupini.

Izvor: WebMD

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari