TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > U fokusu
27.08.2012
Zavodljiva moć tamne čokolade
Čokolada, posebice ona tamna, sadrži antioksidanse i polifenole za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od brojnih degenerativnih bolesti, posebice bolesti srca i krvnih žila. Čokolada može pomoći i u borbi protiv malignih bolesti, i, što je posebno interesantno, može djelovati kao supresor apetita. Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaoa imaju snažno supresivno djelovanje na apetit, djelujući na središnji živčani sustav tako da smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti. Tamnija čokolada pri tome je bolja jer sadržava veću količinu kakaa, a samim time i više bioaktivnih nutrijenata. Danas postoji i inicijativa među proizvođačima čokolade koji prilikom tehnološkog procesa nastoje sačuvati što viši udio vrijednih polifenola.

Istraživanja također pokazuju da čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam neurotransmitera serotonina. Dakle, čokolada se unatoč visokom udjelu masti i visokoj energetskoj vrijednosti više ne svrstava u nepoželjne namirnice.

Sve blagodati tamne čokolade
Dvije nedavno provedene studije, jedna u kojoj je sudjelovalo 17 Grka i druga u koju je bilo uključeno 15 Talijana, u kojima su dobrovoljci svakodnevno kroz dva tjedna dobivali 100 g crne čokolade bogate flavonoidima, odnosno 100 g bijele čokolade pokazuju brojne koristi od uživanja u čokoladi. Crna čokolada je povoljno djelovala na fiziologiju krvnih žila, a u usporedbi s bijelom čokoladom, konzumiranje crne čokolada je značajno povećalo osjetljivost na inzulin te smanjilo dijastolički krvni tlak.
I ranije su studije pokazale da tamna čokolada koja je bogata kakaom može pomoći pri smanjenju krvnog tlaka. Znanstvenici su kod osoba što konzumiraju proizvode koji sadrže kakao utvrdili smanjenje kako sistoličkog tako i dijastoličkog krvnog tlaka. U nekim studijama smanjenje tlaka moglo se uspoređivati s učincima lijekova.

Globalni čokoladni gigant, Mars Inc. navodi da je u vrlo ozbiljnim pregovorima s velikim farmaceutskim kompanijama oko razvoja novih lijekova na bazi kakaoa koji bi trebali pomagati u liječenju dijabetesa i drugih bolesti.

Oko 20 znanstvenika čiji rad financira ovaj proizvođač čokolade se sastalo u Lucernu gdje su zaključili da flavonoli iz kakaa imaju učinak sličan učinku aspirina tj. da suzbijaju stvaranje krvnih ugrušaka što prevenira neke kardiovaskularne bolesti.

Postoje i kritike znanstvenika koji ne dijele takvo oduševljenje učincima flanovola iz kakaa i smatraju da se radi jedino o trudu Mars-a da poveća prodaju svojih čokoladica.

Bez obzira na nesuglasice znanstvenika oko recentnih spoznaja, neosporno je da tamna čokolada može biti od koristi kod proljeva. Studija koju su proveli istraživači iz Oaklanda potvrdila je ono što narodna medicina godinama tvrdi. Američki istraživači su utvrdili da kakao može ograničiti stvaranje tekućina koje uzrokuju proljev. Naime, kakao sadrži značajnu količinu flavonoida za koje je studijom utvrđeno da imaju sposobnost vezanja proteina koji reguliraju lučenje tekućine u tanko crijevo. Na taj način, flavonoidi spriječavju formiranje mekane, vodenaste za proljev karakteristične stolice.
Istraživači vjeruju da bi se upravo ti flavonoidi podrijetlom iz kakaa mogli koristiti za proizvodnju prirodnih suplemenata koji bi olakšavali simptome proljeva. S obzirom da tamna čokolada sadrži značajne količine kakaoa, istraživači tvrde da i ona može pružiti umjereno olakšanje. Inače, uporaba kakaa u liječenju proljeva datira još od 16.st
Čokolada protiv umora i za dobro rasopoloženje
Mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o čokoladi ili «čokoholičari», iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da čokolada može stvoriti ovisnost. Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istraživanja ukazuju na blago opojne učinke čokolade – smanjenje stresa i osjećaj blage, bezopasne euforije. Teorijski, ovi učinci mogu se pripisati nekolicini bioaktivnih tvari koje su prisutne u čokoladi u malim količinama. Učinci se možda mogu zahvaliti stimulansima kofeinu i teobrominu; tiraminu i feniletilaminu koji imaju učinak sličan amfetaminima i anandamidu, molekuli koja oponaša djelovanje kanabinoida. Sve ove tvari prisutne su i u drugim namirnicama, koje ne uzrokuju osjećaj spokoja, užitka i blage ovisnosti, stoga možda cijela teorija i nije toliko uvjerljiva.

Novija istraživanja pokazala su da tamna čokolada može biti od koristi kod umora. Britanski znanstvenici (Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust) su skupinu od 50 odraslih kroz 8 tjedana hranili s 45 g posebno formulirane tamne čokolade – s 85 % kakaa. Sudionici istraživanja su bili manje umorni zahvaljujući ovom tretmanu nego skupina koja je dobivala placebo. Vjerojatno objašnjenje je u djelovanju čokolade na neurotransmitere poput serotonina, odgovornog za regulaciju spavanja i raspoloženje. To je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom. Ranije studije pokazale su da ljubitelji čokolade imaju vedriji stav prema životu i rjeđe pate od depresije.

Nije tajna da se za kvalitetnije čokolade s visokim udjelom kakaoa treba izdvojiti više novca, međutim, čini se da se investicija zasigurno isplati.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

Najčitaniji članci
20.09.2016.
Razotkrivena istina o konzumnom šećeru
20.09.2016.
Ljekovite biljke za opuštanje i ublažavanje stresa
19.09.2016.
Što je dovelo do smanjenja konzumacije mlijeka?
20.09.2016.
Neravnoteža mikrobiote potencijalno djeluje na učinak lijekova
21.09.2016.
Ponuda uravnotežene hrane u naseljima i rizik od bolesti srca
Vezani članci
05.08.2016.
Kako su fizičari proizveli čokoladu s manje masti
16.05.2016.
Tamna čokolada – hrana za sportaše?
17.02.2016.
Novo saznanje o učinku čokolade tijekom trudnoće
06.07.2015.
Čokolada potencijalno pogoduje zdravlju srca i krvnih žila
05.11.2014.
Flavanoli kakaovca mogu poboljšati pamćenje starijih
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.