Redoviti obroci koji sadržavaju integralne žitarice mogu kod sredovječnih osoba smanjiti rizik zatajenja srca, dok obroci koji se temelje na punomasnim mliječnim proizvodima i jajima imaju suprotan učinak.
Istraživači s University of Texas su 13 godina pratili prehrambene navike 14153 ispitanika u dobi između 45 i 64 godine, a rezultate je objavio Journal of the American Dietetic Association.
Pokazalo se kako redovita konzumacija proizvoda od integralnih žitarica može rizik zatajenja srca smanjiti za 7%, dok redoviti obroci utemeljeni na punomasnim mliječnim proizvodima i jajima dovode do povećanja izgleda za zatajenje srca za 8 do 23%.
Prilikom izračuna rizika istraživači su u obzir uzeli čimbenike poput ukupnog broja unesenih kalorija, karakteristika životnog stila, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.
Na ukupne rezultate nisu utjecali prikupljeni podaci o konzumaciji namirnica poput crvenog mesa, voća, povrća i ribe, napominju znanstvenici.
PLIVAzdravlje