Datum objave: 02. 10. 2008.

Čaj (Camelia sinensis) je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Polifenoli (flavanoli, flavandioli, flavonoidi i fenolne kiseline) u zelenom čaju čine približno 30 % njegove suhe tvari. Većinu polifenola u zelenom čaju čine flavanoli poznati i kao katehini, a količinski najznačajniji katehin naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Brojne su studije utvrdile pozitivno djelovanje polifenola iz zelenog čaja, a time i (-)-epigalokatehin-3-galata na zdravlje ljudi. Rezultati studija provedenih na štakorima, miševima i zamorcima pokazali su da redovito ispijanje zelenog čaja štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, duodenuma, gušterače, jetre, dojke, debelog crijeva te karcinoma kože. Druge studije navode njihovo preventivno djelovanje na pojavu ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava, povišenu razinu kolesterola u krvi i povišen krvni tlak.

EGCG se smatra zaslužnim za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi jer ima vrlo snažno antikarcinogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Nedavna znanstvena istraživanja utvrdila su sposobnost EGCG-a da djeluje i na gubitak tjelesne mase.

EGCG se smatra zaslužnim za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi jer ima vrlo snažno antikarcinogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Nedavna znanstvena istraživanja utvrdila su sposobnost EGCG-a da djeluje i na gubitak tjelesne mase.

Sposobost EGCG-a da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase povezuje se sa povećanom termogenezom izazvanom prehranom, ili jednostavnije: pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. U prilog tome govori istraživanje na ljudima objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koje je utvrdilo povećanje od 4 % u cjelodnevnoj energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja koji je najvećim djelom sadržavao EGCG.

Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva. Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu Journal of Health Science otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Sam molekularni mehanizam kojim EGCG stimulira termogenezu i oksidaciju masti nije još sasvim jasan, no svakako su brojne studije potvrdile povezanost unosa EGCG-a i gubitka na tjelesnoj masi, manjeg opsega struka i smanjenog potkožnog masnog tkiva.

Sposobnost zelenog čaja da djeluje pozitivno na smanjenje masnog tkiva je prepoznala i industrija pa se danas na tržištu mogu pronaći proizvodi koji sadrže ekstrakte EGCG-a iz zelenog čaja. Takovi proizvodi pružaju praktičan i koncentrirani izvor farmakološki aktivnog EGCG-a i mogu pružiti pomoć u reguliranju tjelesne mase

Temeljeno na količinama korištenim u studijama, može se zaključiti da dnevna doza EGCG-a koja učinkovito djeluje na reguliranje tjelesne mase iznosi od 115 do 300 mg. Jedna šalica zelenog čaja može sadržavati i do 200 mg EGCG-a. Budući da se dobar dio unesenog EGCG-a apsorbira i u značajnoj mjeri distribuira kroz organizam, jedna do dvije šalice zelenog čaja dnevno mogu poslužiti kao važan saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima. Naravno, ne smije se zanemariti i uravnotežena prehrana te redovita tjelesna aktivnost koji čine neizostavni dio kvalitetnog plana mršavljenja.

Sandra Krstev, dipl.ing.
Vitamini.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, vitkost,

Komentari