Datum objave: 06. 11. 2007.

Žene koje općenito imaju zdrave prehrambene navike i životni stil imaju čak 80 % manju vjerojatnost da će patiti od neplodnosti uzrokovane ovulatornim poremećajima od onih koje ne paze na zdravlje, tvrdi nova studija

Nakon proučavanja preko 17 500 udanih žena, autori studije su utvrdili čimbenike kojima se može predvidjeti neplodnost uzrokovana ovulatornim poremećajima, a to su, među ostalim: unos mononezasićenih i trans masnih kiselina, izvor proteina, unos ugljikohidrata (prehrambenih vlakana), mlijeka i mliječnih proizvoda (s visokim ili niskim udjelom masti), željeza te tjelesna aktivnost.

Žene koje unose manje trans masnih kiselina i šećera, više proteina iz biljnih izvora, više prehrambenih vlakana i željeza, mliječne proizvode sa višim udjelom masti te imaju normalnu tjelesnu masu i redovito se kreću imaju minimalan rizik od neplodnosti, zaključuju autori studije.

Izvor: Obstetrics & Gynecology

Pošalji prijatelju na email

Komentari