Datum objave: 22. 10. 2007.

Povrće iz porodice krstašica, brokula, kupus, cvjetača i kelj pupčar, sadrži glukozinolate. Oni se u tijelu metaboliziraju do izotiocijanata za koje je poznato da smanjuju rizik od nekih karcinoma. Međutim, kuhanje bitno umanjuje njihov povoljan utjecaj na zdravlje.

Nova britanska studija pokazuje da kuhanje u trajanju od 30 minuta smanjuje količinu glukozinolata za 58-77 %. Kuhanje na pari, kratko prženje ili mikrovalna nemaju bitan utjecaj na razinu ovih korisnih spojeva. Čuvanje pri sobnoj temperaturi ili u hladnjaku glukozinolatima također previše ne smeta, dok ih smrzavanje uništava tj. njihova se količina smanjuje prilikom odmrzavanja.

Dakle, brokulu, kupus, cvjetaču i kelj pupčar je bolje kratko kuhati (30 minuta je stvarno previše), a kupus i cvjetača se mogu jesti i sirovi!

Izvor: Food Chemistry and Toxicology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari