Datum objave: 21. 09. 2007.

Majke koje konzumiraju jabuke tokom trudnoće smanjuju rizik da će njihovo dijete oboliti od astme, tvrdi nova studija.

Znanstvenici su pratili tijek trudnoće gotovo 2000 trudnica te zdravstveno stanje rođene djece do pete godine njihove starosti.

Tokom trudnoće, prehrana budućih majki je obilovala raznolikim voćem i povrćem, uključujući jabukama, bananama, narančama, kruškama, brokulama, špinatom i graškom.

Nije utvrđena veza između zdravstvenog stanja djeteta i majčinog unosa analizirane hrane, osim u slučaju unosa jabuka. Naime, majčin unos jabuka je smanjio rizik od astme u djeteta.

Autori studije smatraju da su za blagotvorno djelovanje jabuka zaslužni flavonoidi koje one sadrže.

Izvor: Thorax

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari