Hrana pod povećalom

Datum objave: 31. 10. 2006.

Popularni vodič kroz zdravu prehranu nazvan “Hrana pod povećalom”, izdavačke kuće Profil, u redovitoj je prodaji. Knjiga predstavlja svojevrsni presjek recentne publicističke aktivnosti dviju autorica u brojnim domaćim tiskanim i elektronskim medijima.

'Hrana pod povećalom' reakcija je autorica na sveopću popularizaciju nutricionizma koju u najvećoj mjeri kroz medije diktira tržište. Cilj je bio ukazati na istovremenu kompleksnost i pristupačnost nutricionizma i pomoći čitatelju da što lakše shvati i primjeni smjernice koje donosi suvremena znanost o prehrani. Budući da multidisciplinarnost smatraju vrlo važnom odrednicom nutricionizma, u knjizi progovaraju o nutritivnim, ekonomskim, sociološkim, religijskim, medicinskim i antropološkim aspektima hranjenja.

Knjiga predstavlja svojevrsni presjek recentne publicističke aktivnosti dviju autorica u brojnim domaćim tiskanim i elektronskim medijima. Neki od članaka koji čine poglavlja knjige objavljivani su u časopisima Doktor u kući, Zdrav život, Vegenova, Medix te internet portalima Vitamini.hr, Gastro.hr, Plivazdravlje.hr i Plivamed.net, dok su neki dijelovi prvi put objavljeni u njihovom prvijencu 'Hrana pod povećalom'.

Knjiga je podijeljena u 6 poglavlja. U prvom poglavlju kroz prizmu evolucije čovjeka i povijesnog nasljeđa autorice nastoje dokučiti zašto danas jedemo ono što jedemo. U drugom i trećem poglavlju iznesene su općepriznate, ali i manje poznate informacije o sastojcima hrane te kako i u kojim omjerima bi iste trebale biti prisutne na našim tanjurima. Upravo su pravilni omjeri i količine pojedinih namirnica ključni za održanje dobrog zdravlja, što je i opisano kroz brojne primjere u poglavlju 'Ono smo što jedemo'. Budući da je svaka osoba posebna biokemijska jedinka teško je kreirati univerzalne preporuke, međutim, usvajanjem smjernica i osluškivanjem vlastitog organizma moguće je ostvariti sklad za kojim danas mnogi žude. Smjernice su razrađene za pojedina životna razdoblja, a poseban je naglasak stavljen na najosjetljivije periode života, poput trudnoće, dojenaštva i djetinjstva.

U posljednjem poglavlju koje nosi naziv 'Znanost na tanjuru' otvorena je diskusija o vrućim temama u suvremenom nutricionizmu, poput GMO-a, dodataka prehrani, funkcionalne hrane i nutrigenomike. Pretpostavka je da će se moderni nutricionizam razvijati u smjeru proučavanja interakcija gena i nutrijenata te su se stoga autorice dotaknule i tog područja, otvarajući vrata za neke nove vidike.

Izdavač: Profil international

O knjizi i autoricama iz drugih medija:

[url="http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,10,5,hrana_povecalo,45302.jl"]Jutarnji list - Suzana Ciboci[/url]

[url="http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/gastro/clanak/art-2006,10,14,hrana_povecalo,46380.jl"]Jutarnji list - Rene Bakalović[/url]

[url="http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-opsirnije.php?ppar=2676"]Moderna vremena info[/url]

[url="http://www.novilist.hr/default.asp?WCI=Pretrazivac&WCU=285B28582863285928582863285A28582858285E286328632863285A285A285F285D2859285E28632863286328592863N"]Novi list[/url]

[url="http://www.vjesnik.hr/pdf/2006/10/27/20A20.PDF"]Vjesnik - 27. listopada 2006.[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: knjige,

Komentari