Prehrana kod karcinoma želuca

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Imam 38 godina i prije mjesec dana otkrili su mi karcinom želuca. Operiran sam te su mi odstranjeni želudac i slezena. Počeo sam pomalo jesti kašastu hranu, stolica je uredna. Sad kad sam otpušten iz bolnice ne znam kako dalje sa prehranom. Jedem male obroke više puta na dan ali ne znam koju hranu mogu jesti i kada početi sa pojedinom hranom npr. voćem, mesom, da li smijem gazirano piće itd. Pao sam 15-tak kilograma na težini i nadam se da ću ih vratiti nazad. Da li postoji neka literatura o tome i gdje bih je mogao nabaviti. Hvala unaprijed

Odgovor: Osnove dijete kod gastrektomije su: ograničen unos tekućine i napitaka za vrijeme obroka, ograničen unos jednostavnih šećera (glukoze, fruktoze i galaktoze), te dijeta s dosta proteina i umjerenom količinom masti. Hrana se daje u malim, čestim obrocima.
Nakon toga daje se bistra tekuća hrana, bistre juhe, nezaslađeni voćni sok. Nakon toga bolesnik postupno i oprezno prelazi na uobičajenu prehranu. Većina bolesnika to uspijeva nakon 5 – 7 dana nakon kirurškog zahvata. Dijeta se planira potpuno individualno za svakog bolesnika.
Meso i zamjene: nemasno meso, riba, meso peradi, osobito pileća i pureća prsa bez kožice, jaja, maslac, sirni namaz, umjereno masni sirevi.
Masti: maslac, preljevi za salatu, biljna ulja, kiselo vrhnje, krem sir ako ga bolesnik podnosi.
Mlijeko i mliječni proizvodi: jogurt se preporuča, a mlijeko samo ako bolesnik nema deficit laktaze.
Kruh i žitarice: kruh od punozrnatog žita ili obogaćene vrste kruha i žitarica, zobene pahuljice, makaroni, špageti, druge vrste tjestenine, prepečenac, graham-krekeri, neljuštena riža, ječam.
Jaja: pripremljena na razne načine, ali nikako ne pržena na ulju ili masti.
Povrće: krumpiri, rajčica, salata, brokula i ostalo povrće svježe, smrznuto ili konzervirano, najbolje termički obrađeno (izbjegavati sirovo).
Voće: svako voće, bez dodatka šećera
Nisu dopušteni: zašećereni slatkiši, med, pekmez, marmelada, pića s čokoladom, papar i izrazito začinjena i ljuta hrana.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari