TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > Osteoporoza > Zanimljivosti
01.01.2005
Što je denzitometrija?
Što je denzitometrija?
Ovaj pregled biti će najvjerojatnije najlakši liječnički pregled kojeg ćete ikada imati u životu. Sve što se od Vas zahtijeva je da legnete na leđa i pustite denzitometar (aparat spojen na kompjutor koji će izmjeriti gustoću Vaše kosti) da radi. Ipak, kao i obično, kada idete na liječnički pregled postoje određene nedoumice i zabrinutost. Kako biste što mirnije pristupili ovom zaista jednostavnom pregledu, evo nekoliko odgovora na najvažnija i najčešća pitanja.

Da li će pregled boljeti? NE!
Ovo pitanje se zaista često postavlja – znamo da nitko ne voli ići liječniku na pregled i da se svaki odlazak k liječniku povezuje s određenom nelagodom, nesigurnošću i iščekivanjem moguće boli. Ovaj pregled svakako ne boli. Nikakva bol nije povezana s koštanom denzitometrijom.

Da li su potrebne specijalne pripreme za ovaj pregled?
Za razliku od mnogih drugih liječničkih pregleda i dijagnostičkih metoda, nije potrebna nikakva speijalna priprema, dakle nema nikakvih bolnih injekcija, niti oralnih pripravaka lošeg okusa.

Trebam li promjeniti svoje prehrambene navike kada dolazim na denzitometriju?
U prijevodu: Trebam li doći «na tašte»? Ne, ovo nije pregled na koji se mora doći gladan, a nije ni potrebno piti dodatne količine tekućine. Ako uzimate određene lijekove – slobodno ih popijte. Jednostavno, Vaš dan prije i poslije ovog pregleda biti će kao i svaki drugi normalan dan (samo ćete saznati u kakvom su stanju Vaše kosti, no o tome kasnije).

Kako se treba odijenuti za ovaj pregled?
Kako god želite, obucite se kako Vam padne na pamet, onako kako se osjećate, jedino izbjegavajte odjeću s gumbima ili kopčama.

Što treba raditi tijekom pregleda?
Gotovo ništa! Sestra ili liječnik uvesti će Vas u ordinaciju i objasniti Vam što se od Vas očekuje. Ovdje ćemo Vam to ukratko pojasniti. Od Vas se očekuje da 15-tak minuta ne radite ništa. Ležati ćete na leđima. (To je idealna prilika da se malo odmorite – slobodno zaspite, ovo je idealna prilika, no ako želite možete razgovarati sa sestrom – ona će Vam pojasniti sve što Vas zanima).

Koliko će ova pretraga trajati?
Otprilike 15 – 20 minuta. Nije puno (sjetite se koliko ste dugo čekali tramvaj).

Što će se ovim pregledom ustanoviti?
Na osnovu gustoće kosti (mjeriti će se lumbalna kralješnica i bedrena kost / kuk) liječnik će moći procijeniti u kakvom su stanju Vaše kosti (tj. radi li se o osteoporozi ili ne) i preporučiti Vam daljnje postupke, odnosno najbolju terapiju za Vas.
Što ako imam osteoporotične kosti?
Svaki nalaz pregledati će liječnik specijalist i prokomentirati sa Vama koji su daljnji postupci (baš zato je važno da ispunite upitnik, ne bi li sa liječnikom utrošili više vremena na ono što Vam je činiti). Ipak, samo ukratko, ako vidite nalaz (npr. kroz razgovor sa sestrom) trebate znati da se odgovarajućom prehranom i lijekovima (npr. hormonima), te tjelesnom aktivnošću (javite se u naš fitness centar!!) može zaustaviti propadanje odnosno gubitak kosti. Prema tome, nema mjesta panici.

Zašto je potrebno ponoviti pretragu u vremenskom roku (6-12 mjeseci) kojeg odredi liječnik?
Krivo! Ako ste u tzv. prijelaznom periodu i denzitometrijski nalaz ne pokazuje značajnija odstupanja od normale (ili je u području osteopenije) to ne znači da s vremenom Vaše kosti neće postati lošije. S godinama kosti sve više propadaju (posebice od onog trenutka kad počne padati razina hormona) – to se naročito dobro vidi u prvih pet godina nakon pada razine hormona. Tada je vrijeme da se djeluje preventivno, a to zapravo pretpostavlja uzimanje hormona (ako nisu kontraindicirani), vježbanje, kvalitetan način života i prehrane. Dakle, ako je nalaz sada «uredan», to ne znači da se smijete zanemariti – prihvatite savjet liječnika i dođite na kontrolu u preporučenom razdoblju (1 ili 2 godine).

Dean Mileta, dr.med.
Centar za osteoporozu
POLIKLINIKA ZA DIJAGNOSTIKU
Nemetova 2, ZAGREB

Najčitaniji članci
29.04.2016.
Juicy jabuka nektar
29.04.2016.
Juicy crni ribiz nektar
29.04.2016.
Juicy brusnica aronija nektar
29.04.2016.
Juicy multivitamin nektar
29.04.2016.
Juicy 100% naranča
Vezani članci
17.11.2015.
Vitamin E u prevenciji osteoporoze
11.11.2015.
Soja u prevenciji osteoporoze
17.04.2014.
Prevencija osteoporoze započinje u mladosti
30.12.2013.
Vitamin B12 i osteoporoza u muškaraca
25.10.2012.
Vitamin C spriječava gubitak koštane mase
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.