TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > Celijakija > U fokusu
01.01.2005
Osobitosti prehrane oboljelih od celijakije
Jedina sigurna terapija kod celijakije je bezglutenska dijeta.

Celijakija je kronična bolest koja zahvaća tanko crijevo, a nastaje zbog nepodnošenja gliadina, komponente glutena (proteina iz pšeničnog zrna) koji izaziva imunološku reakciju u crijevima. Oštećenja crijevnih resica uzrok su malapsorpcije velikog broja nutrijenata, te u velikom broju slučajeva dolazi do malnutricije. Odstranjenje glutena iz prehrane dovodi do potpune remisije, dok ponovno izlaganje glutenu izaziva recidiv bolesti. Celijakija se najčešće pojavljuje u starije dojenčadi i male djece, s početkom primjene pšeničnih proizvoda u prehrani. Jedini način liječenja bolesti predstavlja doživotnu prehranu bez glutena, odnosno dijetu bez proizvoda koji sadrže pšenicu, raž i ječam. Tijekom prvih nekoliko tjedana bezglutenske dijete preporučuje se dodatan unos vitamina, minerala i proteina u svrhu saniranja deficita i popunjavanja rezervi nutrijenata. Nekim pacijentima potrebni su mjeseci ili čak godine dijetoterapije za potpuni oporavak.

Prehrana oboljelih od celijakije mora zadovoljavati potrebe za svim esencijalnim nutrijentima, a ne smije sadržavati pšenicu, raž, zob i ječam. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira, te e od izrazite važnosti pažljivo čitati deklaraciju na proizvodu. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. Budući da se brašno i žitarice često koriste pripripravi jela, valja voditi računao metodama pripreme, posebice u restoranima.

Svježe, smrznuto ili konzervirano voće i povrće bez dodataka je dozvoljeno, a preporučuju se i voćni sokovi. Dozvoljeno je i mlijeko i mliječni proizvodi ukoliko im nisu dodani aditivi glutena, a isto vrijedii za meso, perad, ribu, jaja i soju.
Nepodnošenje laktoze, odnosno nemogućnost probavljanja mliječnog šećera, ponekad se javlja kao sekundarni simptom celijakije. Kod takvih slučajeva uz bezglutensku dijetu ujedno je potrebno provoditi prehranu s niskim udjelom laktoze (mlijeka i mliječnih proizvoda). Nakon izvjesnog perioda terapije bezglutenskom dijetom, mukozno tkivo gastrointestinalnog sustava se oporavlja i razina laktaze se normalizira, a time nestaju tegobe nepodnošenja laktoze.

Energetski unos oboljelih od celijakije treba biti oko 20 % viši od uobičajenog u periodima kada se manifestira malapsorpcija te je izražen gubitak nutrijenata putem fecesa.
Izostanak simptoma nakon unosa gliadina ne znači nužno da su crijevne resice ostale neoštećene, jer je često potrebno nekoliko sati da se simptomi pojave.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.

Dr.sc. Darija Vranešić


Najčitaniji članci
24.05.2016.
Razlozi zašto dijete nisu učinkovite
23.05.2016.
Svakodnevne prehrambene navike imaju snažan utjecaj na mikrofloru
20.05.2016.
Nedostatak vitamina D čest je kod djece i mladih s dijabetesom
24.05.2016.
Probiotici – novi način prevencije osteoporoze?
24.05.2016.
Dodaci prehrani za zaštitu kože od sunčevog zračenja
Vezani članci
10.01.2013.
Pilula rješenje problema oboljelima od celijakije?
04.09.2012.
Istraživanje o učestalosti celijakalije
10.01.2012.
Prateći zdravstveni problemi celijakije
20.10.2011.
Nove spoznaje o liječenju celijakije
05.09.2011.
Celijakija i neplodnost
Vezane rasprave
03.11.10  pikzibner
GUAR guma ili Xantan guma
27.02.07  darmar
čokolada... hmmmm
12.02.07  Vitaminote
Palačinke za oboljele od celijakije
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.