O šećerima i umjetnim zaslađivačima

Datum objave: 01. 01. 2005.

Različite vrste šećera

  • Saharoza ili stolni šećer sastoji se od dva jednostavna šećera: glukoze i fruktoze
  • Sirovi šećer sadržava saharozu, u kristalnom je obliku, a zbog prisustva nečistoća po odredbama FDA (Food And Drug Administration) nije dozvoljena njegova prodaja u trgovinamaprehrambenih namirnica.
  • Smeđi šećer predstavlja kristalni oblik saharoze (91-96 %) u sirupu melase s prirodnom bojom i okusom.
  • Invertni šećer je mješavina glukoze i fruktoze. Nastaje procesom razgradnje saharoze koji se naziva inverzija. Koristi se u industriji slatkiša kada se želi spriječiti kristalizacija šećera.
  • Šećer u prahu sastoji se od fino granulirane saharoze pomiješane s malom količinom škroba
  • Med sadrži glukozu, fruktozu, maltozu, saharozu te vitamine i minerale u tragovima. To je invertni šećer koji nastaje, djelovanjem enzima, iz nektra koji sakupljaju pčele.
  • Kukuruzni sirup nastaje djelovanjem enzima ili kiselina na kukuruzni škrob, a kao rezultat razgradnje škroba.
  • Levuloza ili fruktoza ja komercijalni šećer mnogo slađi od saharoze. Poznat je i kao voćni šećer jer se prirodno nalazi u voću.
  • Dekstroza ili glukoza je kukuruzni šećer koji nastaje enzimskom ili kiselinskom razgradnjom škroba.
  • Laktoza je mliječni šećer iz sirutke i obranog mlijeka. Najčešće se upotrebljava u farmaceutskoj industriji.
  • Sorbitol, manitol, malitol i ksilitol su šećerni alkoholi i polioli. Prirodni izvor ovih šećera je voće.
  • Pitanje koje se često postavlja je: "Je li jedna forma šećera bolja od druge?". Kratak odgovor glasio bi: "Šećer je šećer". Naime organizam sve oblike šećera koristi na isti način, bez obzira na izvor iz kojeg potiču. Svi ovi šećeri imaju jednaku kalorijsku i nutritivnu vrijednost. Osnovna razlika je cijena i okus.

    Objašnjenje termina koji se mogu naći na deklaracijama proizvoda:
    Sugar Free (bez šećera), manje od 0,5 g šećera/obroku
    Reduced Sugar, količina šećera u proizvodu smanjena je za 25 %
    No Sugar Added, ni šećer ni bilo koji sastojak koji sadrži šećer nisu dodani proizvodu

    ALTERNATIVNI ZASLAĐIVAČI
    Alternativni zaslađivači koriste se kao dodaci u mnogim jelima. Većina alternativnih zaslađivača nema gotovo nikakvu kalorijsku vrijednost, ipak ne smije se zanemariti kalorijska vrijednost hrane kojoj su zaslađivači dodani.

    Stoga ukoliko se ne smanji ukupan unos kalorija, samo korištenje alternativnih zaslađivača neće utjecati na gubitak tjelesne mase.
    Postoje dvije kategorije alternativnih zaslađivača.

    1. Ne-nuritivni zaslađivači - nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost i ne utječu na razinu glukoze u krvi

  • Sukraloza je najnoviji zaslađivač, 600 puta slađi od šećera. Jako je stabilan te se ne rastvara ni kuhanjem.
  • Acesulfam-K je 200 puta slađi od šećera. Stabilan je pri sobnoj temperaturi i također se ne rastvara kuhanjem.
  • Aspartam se sastoji od dvije aminokiseline, fenilalanina i asparaginske kiseline. Odličan je zaslađivač, 200 puta slađi od šećera koji ne ostavlja nikakav okus u ustima poslije konzumacije. Nije stabilan pri visokim temperaturama. Oboljeli od fenilketonurije ne smiju ga konzumirati zbog prisutnog fenilalanina.
  • Saharin je 200 puta slađi od šećera, koristi se širom svijeta. U hrani je veoma stabilan, ali ostavlja gorak okus u ustima.
  • Ciklamat
  • 2. Nutritivni zaslađivači (modificirni ugljikohdrati) - pogodni su malim količinama jer imaju kalorijsku vrijednost i utječu na razinu glukoze u krvi. Ukoliko se koriste, potrebno je pratiti utjecaj na razinu glukoze u krvi.

  • Fruktoza
  • Laktoza
  • Sorbitol/Manitol/Malitol/ksilitol
  • Polidekstroza
  • Maltodekstrin/Maltodekstroza
  • Pošalji prijatelju na email
    Ključne riječi: dijabetes, zaslađivač,

    Komentari