TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna
17.02.2006
Grejp snižava kolesterol
Crveni grejp i nemasna dijeta su dobra kombinacija za ljude s visokim kolesterolom, ali je prije konzumiranja grejpa potrebno provjeriti je li lijek koji koristimo u interakciji s grejpom..

Istraživanje provedeno na Medicinskoj školi Židovskog sveučilišta Hadassah u Jeruzalemu, na čelu s Shelom Gorinstein, dokazalo je da grejp, posebno crveni, može sniziti kolesterol.
Međutim, grejp i sok od grejp ulaze u interakcije s nekoliko tipova lijekova, uključujući neke lijekove za snižavanje kolesterola. Grejp može uzrokovati povišenje razina lijeka u tijelu, što može dovesti do ozbiljnih nuspojava.
Istraživanje je uključilo 57 ljudi s visokim kolesterolom, koji su imali operaciju koronarnog premoštenja najmanje prije godinu dana. Pacijenti su već neuspješno probali lijek za snižavanje kolesterola.
30 dana prije istraživanja pacijenti nisu uzimali nikakve lijekove za snižavanje kolesterola ili pojačavanje antioksidansa.
Istraživači su podijelili pacijente u 3 skupine. Tijekom 30 dana sve skupine su jele hranu s niskom razinom kalorija i masti. Jednoj skupini su svakodnevno dodavali crveni grejp, drugoj skupini bijeli grejp, a treća, kontrolna skupina nije dobivala grejp tijekom istraživanja.
Skupina s crvenim grejpom najviše je popravila svoj kolesterol, a slijedi je skupina s bijelim grejpom. Imali su posebno niži ukupni kolesterol i LDL ("loš" kolesterol) u odnosu na kontrolnu skupinu.
Skupina s crvenim grejpom također je poboljšala trigliceride. No, trigliceridi se nisu mnogo promijenili kod druge dvije skupine.
Crveni grejp sadrži više antioksidansa nego bijeli grejp. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se vidjelo da li su ovi antioksidansi zaslužni za nalaze ovog istraživanja ili postoji nego drugo objašnjenje.
Znanstvenici kažu da bi crveni grejp i nemasna dijeta mogla biti dobra kombinacija za ljude s visokim kolesterolom. Ali prije toga, potrebno je kod svog liječnika provjeriti je li lijek koji koristimo u interakciji s grejpom.
Lijekovi koji mogu biti u interakciji s grejpom su lijekovi za snižavanje kolesterola, krvnog tlaka, regulaciju srčanog ritma, depresiju, tjeskobu, HIV, imunosupresiju, alergije, impotenciju i epileptičke napade.

PLIVAzdravlje.hr

Najčitaniji članci
28.06.2016.
Izbjegnite ljetne probavne smetnje
28.06.2016.
Koliko su uistinu suhomesnati proizvodni štetni
23.06.2016.
Cimet u borbi protiv dijabetesa
27.06.2016.
Dulji odmor u školi povezan je s boljim prehrambenim unosom
27.06.2016.
Novo saznanje o povezanosti pretilosti i upalnih procesa
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.