Nutritivna vrijednost gljiva

Datum objave: 18. 02. 2005.

Studija objavljena u online izdanju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva. Uz Shiitake, Maitake i Enoki gljive, proučavane su i tri vrste šampinjona - gljiva koje su nerijetko dio jelovnika i na našem podneblju..
Pokazano je da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana uključujući hitin za koji se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi te beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Gljive su otprije poznate kao dobar izvor visokokvalitetnih proteina, nekih vitamina i nezasićenih masnih kiselina, no preciznija analiza ugljikohidrata dosada nije vršena, ističu autori studije.
Najveću razinu hitina (8%) i beta-glukana (0,2%) imali su svježi šampinjoni. Kuhanjem je, kako su pokazali rezultati, razina hitina i beta-glukana pala, ali i dalje je ostala mjerljiva.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari