Vitaminoteka

Datum objave: 06. 09. 2023.

Pravilna prehrana podrazumijeva ukusne i hranjive obroke koji se konzumiraju 3 do 5 puta dnevno. Pravilna prehrana nije sinonim za odricanje – niti od okusa niti od omiljene hrane i nipošto ne smijemo hranu dijeliti na dobru i lošu.

Bît je u umjerenosti i raznolikosti

Svaka krajnost prijetnja je uspjehu. Periodi izgladnjivanja i prejedanja trebali bi postati prošlost za sve koji žele postići i održati svoju idealnu tjelesnu masu. Pri planiranju prehrane hranu najčešće dijelimo u šest skupina, ovisno o dnevnim energetskim potrebama. Za svaku skupinu namirnica preporučuje se i određeni broj serviranja koji bi trebalo unijeti tijekom dana. Skupine namirnica i broj preporučenih serviranja prikazani su u tablici.

Kategorija hrane

Broj serviranja

Žitarice i proizvodi od žitarica 6 - 11
Voće 2 - 3
Povrće 2 - 3
Mliječni proizvodi 2 - 3
Meso, perad, riba, jaja 2
Masnoće 2 - 3

Na prvi pogled čini se nevjerojatnim pojesti ovolike količine hrane u jednom danu. Primjerice, tko jede tolike količine kruha u jednom danu?

Sve je u veličini jedinice serviranja

Kada se pri planiranju jelovnika spominje riječ serviranje, ona ima sasvim drugo značenje od riječi serviranje koja je u svakodnevnoj uporabi. Primjerice, uobičajeni obrok špageta koji se dobije u restoranu sadrži 2 – 3 serviranja ako se računa po piramidi pravilne prehrane.

Jedna jedinica serviranja prema USDA Department of Health and Human Services za različite kategorije hrane iznosi:

Meso, perad, riba, grah, jaja, orasi
• 60 – 85 g kuhanog nemasnog mesa, peradi ili ribe
• 1 jaje
• 1/2 šalice kuhanog graha
• 1/3 žlice oraha

Mlijeko, jogurt, sir
• 1 šalica mlijeka ili jogurta
• 30 – 60 g sira

Kruh, riža, tjestenina, pahuljice
• 1 kriška kruha
• 1/2 šalice kuhane riže ili tjestenine
• 1/2 šalice kuhanih žitarica
• oko 30 g pahuljica

Povrće
• 1/2 šalice sjeckanog svježeg ili kuhanog povrća
• 1 šalica svježeg lisnatog povrća

Voće
• 1 komad voća
• 3/4 šalice voćnog soka
• 1/2 šalice konzerviranog voća
• 1/4 šalice sušenog voća

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: obrok, serviranje,

Komentari