TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna
17.07.2017
Omega-3 masne kiseline i boravak pacijenata u bolnici
Novije istraživanje je pokazalo da uporaba omega-3 masnih kiselina kao dodatka prehrani može smanjiti vrijeme boravka u bolnici i rizik od komplikacija kod pacijenata s otvorenom operacijom srca.

Istraživanje je prikupilo podatke od 19 randomiziranih kontroliranih studija na temelju kojih je svoje zaključke objavilo u obliku preglednog rada. Pacijenti s otvorenom operacijom srca koji su dobivali 2 g/dan omega-3 masnih kiselina u prosjeku su boravili za 1,4 dan kraće u bolnici te su imali 22% nižu stopu postoperativne atrijske fibrilacije (POAF). Međutim, kod ostalih bolničkih jedinica, poput intenzivne njege, nije došlo do smanjenja predviđenog boravka u bolnici.

Iako je jedna od početnih hipoteza znanstvenika bila da omega-3 masne kiseline imaju pozitivan utjecaj na sistemske upale i imunološki odgovor, do primjetnog protuuplanog učinka je došlo samo kod pacijenata kod kojih je cirkulacija krvi bila kontrolirana putem vanjskog uređaja.

Zaključno, nedvojbeno je kako adekvatna uporaba omega-3 masnih kiselina enteralnim ili parenteralnim putem može utjecati na parametre bolničkog boravka i atrijske fibrilacije. Bez obzira na snažne rezultate, znanstvenici pozivaju na dodatne studije koje bi potvrdile zaključke aktualnog istraživanja.

Izvor: Clinical Nutrition

Najčitaniji članci
21.07.2017.
HRVATSKA DOBILA PRVU JEDINICU ZA LIJEČENJE ZATAJENJA CRIJEVNE FUNKCIJE (engl. Intestinal Failure Unit)
18.07.2017.
NAJAVLJUJEMO stručno - znanstveni skup Majka i dijete 2017.
19.07.2017.
Magnezij i protuupalno djelovanje
20.07.2017.
Pomfrit udvostručuje rizik od prerane smrti
18.07.2017.
Prah ljuske jajeta protiv upalnih bolesti crijeva
Vezani članci
28.06.2017.
Vitamin E i omega-3 smanjuju oštećenja izazvana zagađenjem
26.06.2017.
Omega-3 masne kiseline mogu spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti
02.05.2017.
Kombinacija probiotika i ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama
13.04.2017.
Utjecaj metabolizma masti na progresiju Alzheimerove bolesti
09.02.2017.
Utjecaj višestruko nezasićenih masnih kiselina na mišiće starijih osoba
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.