TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna
14.07.2017
Prirodni voćni sokovi i kardiovaskularne bolesti
Pregledom ranijih istraživanja znanstvenici su uočili da se pojedini sokovi mogu koristiti kao dodaci prehrani u borbi protiv mnogih bolesti, osobito ako je riječ o kardiovaskularnim bolestima.

Sok voća oroblanko (nastalog križanjem pomela i bijelog grejpa) sadrži flavonoide naringin i narirutin koji smanjuju povišeni krvni tlak, a isto tako na povišeni krvni tlak djeluje i sok od nara. Neka su istraživanja pokazala i da pojedini sokovi povrća mogu imati jednaka djelovanja, a pravi takav primjer je upravo sok od cikle.

Znanstvenici su proučavali vezu i između konzumacije soka od naranče i kardiovaskularnih bolesti te su uočili da se njegovom konzumacijom može smanjiti razina kolesterola u krvi.

U drugom istraživanju su pak proučavali kako sok od acai bobica utječe na lipide te se ispostavilo da poboljšava krvnu sliku, odnosno smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

Neka su istraživanja pokazala da sokovi s malo kalorija mogu spriječiti i nastanak metaboličkih bolesti. U jednom istraživanju na miševima potvrđeno je da tako djeluju sokovi od duda i borovnice.

Sokovi od šljive i breskve također mogu spriječiti metaboličke bolesti izazvane pretilošću, a pokazalo se da sok od šljive može istodobno spriječiti i povećanje tjelesne mase.

Međutim, postoje istraživanja koja pokazuju da se konzumacijom sokova ipak ne popravlja razina lipida u krvi niti se smanjuje krvni tlak. Proučavanjem utjecaja konzumacije sokova od jabuke, naranče i grejpa na krvni tlak zdravih osoba i osoba koje pate od hiperlipidemije nije uočen nikakav pozitivan učinak.

Znanstvenici zaključuju da neki od sokova mogu štititi od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se konzumiraju sokovi različitog voća i povrća s mnogo polifenola, vitamina i minerala. No potrebna su daljnja epidemiološka istraživanja uz pomoć kojih će znanstvenici bolje shvatiti mehanizme djelovanja i utjecaj ključnih spojeva, šećera i minerala iz sokova na zdravlje krvožilnog sustava.

Izvor: International Journal of Molecular Sciences

Najčitaniji članci
18.09.2017.
NAJAVLJUJEMO stručno - znanstveni skup Majka i dijete 2017.
18.09.2017.
Sok od nara pomaže u oporavku nakon intenzivnog treninga
22.09.2017.
Bademi važni za razinu kolesterola i zdravlje srca
19.09.2017.
Magnezij u funkciji smanjenja krvnog tlaka
21.09.2017.
Hrana bogata jodom u trudnoći
Vezani članci
22.09.2017.
Bademi važni za razinu kolesterola i zdravlje srca
13.09.2017.
Povezanost crijevnog mikrobioma sa zastojem srca
24.08.2017.
Protuupalni učinak luteina na stijenke arterija
22.08.2017.
Omega-3 masne kiseline i bolesti srca
17.08.2017.
Orasi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.