TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > Aktualno
13.06.2017
Održan stručni skup „4. Dani bolničke prehrane“
Stručni skup pod nazivom „4. Dani bolničke prehrane“ održan je 9. lipnja 2017. u Rijeci, u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Program stručnog skupa bio je zamišljen kao dijalog o izazovima u svakodnevnom radu nutricionista i dijetetičara u zdravstvenom sustavu, s ciljem poboljšanja postojećih procesa rada i rješavanja problema. Četvrti dani bolničke prehrane plod su truda i rada brojnih članova spomenutog stručnog društva, poglavito dijetetičara i nutricionista, ali i liječnika s interesom za kliničku prehranu i dijetoterapiju te rezultat domaće i međunarodne suradnje, a održavaju se svake dvije godine.
Jedna od najbitnijih stavki u organizaciji i provođenju standarda prehrane bolesnika u bolnicama je nabava kvalitetnih prehrambenih proizvoda te je prva tematska cjelina posvećena dijalogu o problemima objedinjene javne nabave s kojima se nutricionisti i dijetetičari susreću u svakodnevnom radu. Na skupu je izneseno kako postoje brojni problemi u smislu neujednačene kvalitete prehrambenih proizvoda, nedostupnosti brojnih bitnih namirnica kao i nepoštivanja ugovorno definiranih obveza od strane dobavljača. Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara donijelo je odluku o osnivanju radne skupine koja će ponuditi pomoć u formiranju detalja objedinjene javne nabave Ministarstvu zdravlja i središnjem tijelu odgovornom za objedinjenu javnu nabavu hrane. Cilj radne skupine je omogućiti bolju nutritivnu skrb za pacijente sukladno standardima uzimajući pritom u obzir ekonomske aspekte bitne za održivost bolničkih sustava i nacionalne strategije zdravstvene skrbi. Primjerice, neki od učestalih problema su nemogućnost nabavke lokalno uzgojenih namirnica pa paradoksalno naši bolesnici dobivaju konzerviranu ciklu iz Kine dok bolnica doslovno graniči s tvornicom cikle koja se lokalno uzgaja i prerađuje. Spomenute su i najčešće kategorije proizvoda koje se reklamiraju u više bolnica u Hrvatskoj – poglavito smrznuto i svježe povrće te marmelada. Također, bolnicama je potrebno omogućiti nabavku specifičnih namirnica bitnih za dijetoterapiju, poput bezglutenskih i niskoproteinskih proizvoda, različitih žitarica, zamjena za mlijeko te lokalno proizvedene hrane, što u ovome trenutku nažalost nije moguće.
Druga tematska cjelina govorila je o položaju nutricionista i dijetetičara u zdravstvenom sustavu koji još uvijek adekvatno ne prepoznaje djelatnost nutritivne skrbi. Istodobno, usluge nutricionista i dijetetičara sve su traženije – i od strane liječnika koji žele suradnju s nutricionistima i pacijenata s različitim dijagnozama koji traže savjet i specijalne metode nutritivne potpore. Stoga je odlučeno kako će se uputiti zamolba Ministarstvu zdravlja za uvrštenje nutricionista i dijetetičara u Uredbu o nazivima radnih mjesta u javnim službama u skupinu nezdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja.

Na skupu su prikazane i postojeće prakse organizacije dijetetike, kliničke prehrane, ambulanti i nutricionističkih savjetovališta u bolnicama, kliničkim bolničkim centrima te zavodima za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj. Prikazani su brojni uspješni modeli – na KBC- u Zagreb, KB Dubrava, KBC Split, Dječjim bolnicama Klaićeva i Srebrnjak kao i brojnim drugim bolnicama u Hrvatskoj koje su u procesu osnivanja savjetovališta i sve se više uključuju u konzilijarnu djelatnost na razini bolnica. Predstavnice zavoda za javno zdravstvo prikazale su najnovije epidemiološke podatke prema kojima su muškarci u Hrvatskoj na prvom mjestu u Europi po učestalosti debljine. Nadalje, prikazano je kako još uvijek postoji porast učestalosti kardiovaskularnih bolesti kao i porast smrtnosti. Stoga je važnost nutricionista u preventivnoj medicini iznimno velika te postoji neupitna potreba za uključivanje nutricionista u specijalizirane javnozdravstvene timove kao i u kliničke nutritivne timove.

Najčitaniji članci
18.09.2017.
NAJAVLJUJEMO stručno - znanstveni skup Majka i dijete 2017.
18.09.2017.
Sok od nara pomaže u oporavku nakon intenzivnog treninga
22.09.2017.
Bademi važni za razinu kolesterola i zdravlje srca
19.09.2017.
Magnezij u funkciji smanjenja krvnog tlaka
21.09.2017.
Hrana bogata jodom u trudnoći
Vezani članci
08.08.2016.
Croatian Obesity Forum
30.06.2016.
Aktualno o nutricionizmu i dijetetici
02.06.2016.
Finalni program 1. međunarodnog kongresa Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
15.03.2016.
Stručni skup: „Sunce: prijatelj ili neprijatelj?“
09.06.2015.
3. Dani bolničke prehrane
(0) Komentiraj Ispiši Pošalji
Korisnici
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku >>
Registriraj se >>
 
INFO BOX
Impressum
Linkovi
Priznanja
Marketing
 
Forum
 
Recepti
 
Savjeti
 
Pitanja i odgovori
 
On-line ordinacija
 
Knjige
 
PARTNERI
PLIVAmed.net
Zdrava krava
MojDoktor.hr
Net.hr
Vaše zdravlje
Profil
Moderna vremena Info
Daosin.com
G.A.Z. d.o.o.
Poliderma
Zdravo mršavljenje
Sretno dijete
Nestlé Adriatic
www.dietpharm.hr
 
         
 
 
     
  Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.