TRAŽILICA
  BRZI LINKOVI  
Home O nama Kontakt Forum
 
 
NEWSCENTER
 
Hrana
O hrani
Hrana i zdravlje
Znanost na tanjuru
Proizvodi
Dodaci prehrani
O suplementima
Suplementi i zdravlje
Proizvodi
Pića
Voda
Voćni sokovi
Čajevi
Proizvodi
Oglasi
 
 
Sport i rekreacija
 
Poremećaj prehrane
 
Oglasi
  Početna > Izdvajamo
08.05.2017
Dnevna doza đumbira za prevenciju bolesti
Začini oplemenjuju našu prehranu kako okusom tako i nutritivno. U začinima su prisutne različite fitokemikalije, a mnoge od njih posjeduju blagotvorne učinke na zdravlje te mogu djelovati preventivno na razvoj nekih bolesti.

Đumbir je danas jedan od najpopularnijih začina diljem svijeta. Svježi korijen đumbira u svom sastavu krije mnoge tvari s potencijalnim biološki aktivnim djelovanjem. Đumbir sadrži 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Također, sadrži 1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole i proteolitički enzim. Pikantnost duguje sadržaju gingerola, dok aromu daju hlapljiva ulja. Đumbir se već tisućama godina tradicionalno koristi u liječenju bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, artritisa, migrena i hipertenzije. Đumbir se dosta istražuje te je na životinjskim modelima demonstrirana njegova moć u prevenciji mnogih bolesti, međutim, u istraživanjima je uglavnom korišten ekstrakt đumbira kao i drugi oblici poput ulja, soka ili đumbira u prahu, a klinička istraživanja o korištenju svježeg đumbira nedostaju.

Novo istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Nutrition ispitivalo je utjecaj svakodnevnog unosa đumbira na prevenciju kroničnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, masne jetre, anemije i tumora kod odraslih. Istraživanje je uspjelo pokazati kako unos đumbira, kod različitih doza, može smanjiti prevalenciju hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti smanjuje se otprilike između 8 i 13 % sa povećanjem unosa đumbira za 1 gram u sklopu uravnotežene prehrane. Ovi preliminarni podaci pokazali su kako je za blagotvoran učinak potrebno dnevno konzumirati količinu od 2 do 4 grama svježeg đumbira.
Na koji način đumbir utječe na smanjenje rizika od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti nije poznat međutim, znanstvenici nagađaju kako bi moguć mehanizam djelovanja bio putem inhibicije angiotenzin-konvertirajućeg enzima i prevencijom lipidne peroksidacije u srcu. Za blagotvoran učinak đumbira na zdravlje mogli bi biti zaslužni polifenoli, a na to je ukazala nedavna studija je pokazala kako đumbir snižava razinu kolesterola u krvi.

Međutim, značajan utjecaj na smanjenje hipertenzije nije zabilježen kod osoba starijih od 60 godina. Također, kod pretilih osoba zabiljen je značajno niži unos đumbira u usporedbi s osobama normalne tjelesne mase.

Osim svježeg đumbira, sušeni đumbir je izuzetno koristan jer se prilikom sušenja gingeroli pretvaraju u šogaole koji imaju još izraženiju pikantnost i za koje se pokazalo u laboratorijskim uvjetima da imaju antikarcinogeno djelovanje.

Nekoliko načina kako uklopiti đumbir u svakodnevnu prehranu:

  • Svježi đumbir dodajte u voćni smoothie ili sok iz sokovnika, ako niste navikli na njegovu pikantnost u početku dodajte manju količinu, primjerice, koliko stane na vrh noža, a zatim povećavajte do 1 žličice
  • Manju količinu naribajte u čvrsti jogurt i dodajte žlicu najdražeg pekmeza ili meda


  • Naribani korijen đumbira možete dodati i u jutarnje žitarice s jogurtom ili mlijekom uz dodatak orašastih plodova i suhog voća


  • Đumbir je odličan u umacima za salatu na bazi žitarica, mahunarki i povrća. U blenderu miksajte 1 naranču, sok od 1 naranče, maslinovo ulje, sol, papar i komadić đumbira


  • Đumbir je dobar i u biskvitnim kolačima, poglavito onima s mrkvom ili limunom


  • U azijskim jelima đumbir je nezamjenjiv, poglavito u prženim rezancima s povrćem, mesom ili plodovima mora poput kozica


  • Protiv nadutosti i mučnina tradicionalno se preporuča čaj od đumbira, priprema se tako da naribani đumbir (1 žličica po šalici) prelijemo vrućom vodom i držimo najmanje 10 minuta, a zatim procijedimo i začinimo medom i limunom. Čaj od đumbira se može pripremiti i u kombinaciji s biljnim čajevima poput mente, kamilice ili matičnjaka.
  • Dipl.ing. Mirja Jošić nutricionistkinja

    Tekst je objavljen na portalu Zdravo budi

    Najčitaniji članci
    19.05.2017.
    Slana hrana smanjuje osjet žeđi i povećava osjet gladi
    22.05.2017.
    Stresori i crijevna mikrobiota vojnika
    24.05.2017.
    Zdravije povrće i smanjena uporaba pesticida
    23.05.2017.
    Ginko biloba protiv moždanih oštećenja
    25.05.2017.
    Crijevna mikrobiota u prvim danima života
    Vezani članci
    26.10.2016.
    Kombinacija čilija i đumbira ima antikarcinogena svojstva?
    17.06.2010.
    Sa đumbirom bez boli
    27.05.2009.
    Đumbir pomaže kod mučnina
    (0) Komentiraj Ispiši Pošalji
    Korisnici
    Korisničko ime
    Lozinka
    Zaboravili ste lozinku >>
    Registriraj se >>
     
    INFO BOX
    Impressum
    Linkovi
    Priznanja
    Marketing
     
    Forum
     
    Recepti
     
    Savjeti
     
    Pitanja i odgovori
     
    On-line ordinacija
     
    Knjige
     
    PARTNERI
    PLIVAmed.net
    Zdrava krava
    MojDoktor.hr
    Net.hr
    Vaše zdravlje
    Profil
    Moderna vremena Info
    Daosin.com
    G.A.Z. d.o.o.
    Poliderma
    Zdravo mršavljenje
    Sretno dijete
    Nestlé Adriatic
    www.dietpharm.hr
     
             
     
     
         
      Copyright © Vitaminoteka d.o.o. | Sva prava pridržana.