Datum objave: 16. 01. 2017.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da konzumiranje orašastih plodova može imati povoljan utjecaj na mnoge bolesti, što upućuje na snažnu poveznicu između unosa orašastih plodova i zdravlja.

Znanstvenici su proučavali 29 ranije objavljenih studija koje su uključivale sveukupno 819 000 sudionika. Među njima je bilo više od 12 000 slučajeva ishemijske bolesti srca, 9000 slučajeva moždanog udara, 18 000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, magnezijem i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Riječ je o hranjivim tvarima koje smanjuju razinu kolesterola, a k tome i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Orasi i pekan su, primjerice, bogati antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa pa tako smanjuju i rizik od karcinoma. Najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno može smanjiti i rizik od bolesti dišnog sustava za 50% te dijabetesa za 40%.

Kod istraživanih sudionika uočeno je da konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od bolesti. Međutim, neki rezultati razlikuju se s obzirom na vrstu populacije (primjerice, prema spolu ili rizičnim faktorima).

Što se tiče bolesti dišnog sustava i dijabetesa, znanstvenici su svoje zaključke donijeli na temelju malog broja podataka pa su potrebna nova istraživanja koja bi pokazala utjecaj konzumacije orašastih plodova na spomenute bolesti.

Izvor: BMC Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: orašasti plodovi,

Komentari