Vitaminoteka

Datum objave: 12. 01. 2017.

Čestom konzumacijom borovnica koje su bogate polifenolima može se smanjiti razina LDL-kolesterola, a povećati razina HDL-kolesterola.

Provedeno je istraživanje na 36 zdravih muškaraca i žena, čija je zadaća bila dnevno konzumirati 150 grama borovnica tijekom 6 tjedana.

Rezultati istraživanja pokazali su poboljšanje razine lipida u krvi, ali i razina glukoze i albumina te enzima GGT (gama-glutamiltransferaza) u jetri. Sveukupna razina kolesterola u krvi smanjila se za 6%, razina LDL-kolesterola za 7%, a razina triglicerida za 27%, dok se razina HDL-kolesterola povećala za 6%. U spomenutim rezultatima uočene su razlike među spolovima – kod muškaraca je razina LDL-kolesterola bila lagano povišena, dok su sve ostale izmjerene jedinice ukazivale na poboljšanje.

Znanstvenici savjetuju češću konzumaciju borovnica jer čak i kratkotrajni unos utječe na lipide u krvi te štiti od bolesti kardiovaskularnog sustava.

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari