Datum objave: 22. 07. 2016.

Nedavna zanimljiva novozelandska studija pokazala je da je moguće smanjiti udio dodanog šećera i zamijeniti ga prirodnim sladilima u kolačima bez utjecaja na poželjnu teksturu ove hrane.

Konkretno, u istraživanju su korišteni stevija i inulin, a na primjeru muffina ispitana je njihova primjena u prehrambenim proizvodima s ciljem proučavanja utjecaja na teksturu, koja je vrlo bitna karakteristika mnogih slastica.

Primijećeno je da 50%-tno smanjenje udjela šećera u muffinima te korištenje prirodnih zamjena za šećer ne utječe na kvalitetu proizvoda, a potencijalno doprinosi zdravlju utjecajem na kontrolu razine šećera u krvi i kontrolu tjelesne mase.

Zaključno, u slastičarstvu postoji veliki interes za smanjenjem udjela dodanog šećera u prehrambenim proizvodima, a čini se da stevija i inulin obećavaju kao zamjenska sladila u nekim slasticama.

Izvor: International Journal of Food Science & Technology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari