Datum objave: 18. 07. 2016.

Plodovima pasjeg trna u posljednje vrijeme pridaje se sve više pozornosti zbog njihove odlične prehrambene vrijednosti. U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, tako je u središtu interesa bilo djelovanje ekstrakta sjemenki pasjeg trna, za koje je poznato da su bogate polifenolnim spojevima zvanim proantocijanidini.

Istraživanje je bilo provedeno na zečevima kojima je dva tjedna davan ekstrakt sjemenki pasjeg trna tako da dnevno unesu ili 50 ili 100 mg proantocijanidina po kilogramu tjelesne mase. Nakon toga bili su izloženi jakom svijetlu kako bi se moglo proučiti potencijalno zaštitno djelovanje ekstrakta na mrežnicu oka. Inače, doza od 50 mg/kg tjelesne mase smatra se umjerenim unosom proantocijanidina, dok se unos od 100 mg/kg definira kao visoki unos, koji bi kod ljudi bio ekvivalentan dnevnom unosu od 700-800 mg proantocijanidina.

Rezultati su pokazali da proantocijanidini iz ekstrakta sjemenki pasjeg trna mogu odlično zaštititi mrežnicu oka i ublažiti njena oštećenja. Usporedbom s kontrolnom skupinom životinja, koja nije dobivala ekstrakt sjemenki, primijećeno je da je dodatak prehrani zaštitio od povećanja razine pokazatelja upale u organizmu.

Zaključeno je da proantocijanidini pasjeg trna mogu zaštititi oko od oštećenja uzrokovanih svjetlom svojim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, kao i učinkom na sprečavanje odumiranja stanica. Tako bi ekstrakt sjemenki pasjeg trna potencijalno mogao biti vrlo koristan u sprečavanju degeneracije makule i sličnih bolesti povezanih s oštećenjima oka uzrokovanim svijetlom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: oči,

Komentari