Datum objave: 27. 11. 2015.

Prema određenim procjenama, na globalnoj razini se svakodnevno popije više od 2 milijarde šalica kave, a sve što se unosi u tako velikim količinama zaslužuje pozornost istraživača. Nekoliko istraživanja već je utvrdilo potencijalnu zaštitnu ulogu kave kod dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, a nova analiza objavljena u časopisu Circulation, proširila je saznanja o potencijalnim koristima ovog omiljenog napitka.

Za potrebe analize, objedinjeni su podaci prikupljeni u nekoliko longitudinalnih istraživanja koja su okupila preko 208 000 žena i muškaraca. Ispitanicima su prehrambene navike bile ispitivane svake četiri godine, a sveukupno bili su praćeni i do 30 godina.

Rezultati analize pokazali su da je umjereni unos kave – definiran kao unos do pet šalica na dan, povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških oboljenja, dijabetesa tipa 2 i suicida.

Budući da je u analizu bila uključena i bezkofeinska kava, autori su zaključili kako svoje pozitivno djelovanje kava vjerojatno ne zahvaljuje isključivo zbog sadržaja kofeina. Nadalje, pozvali su i na oprez kod interpretacije rezultata jer su u analizi isključili eventualni negativan utjecaj konzumacije duhanskog dima i alkohola, koji su relativno česti kod pojedinaca koji redovito piju kavu. No, složili su se da svakodnevni umjereni unos kave može biti dio zdravog načina života.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava,

Komentari