Datum objave: 03. 11. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Pharmacology, prehrana s visokim udjelom masti te posljedična povećana tjelesne mase i visoka razina šećera u krvi, mogu uzrokovati simptome anksioznosti i depresije.

Istraživanje je bilo provedeno na miševima, a primijećene promjene nisu bile izražene samo na psihološkom, već i fiziološkom planu, gdje su se očitovale smanjenom razinom serotonina (tzv. hormona sreće) u određenom dijelu mozga.

Nadalje, istraživanje je pokazalo i da visokomasna ishrana može umanjiti učinak antidepresiva kod miševa. No srećom, ponovnim prelaskom na uravnoteženu ishranu, kod životinja je ponovno uspostavljen normalni metabolizam te su se umanjili simptomi anskioznosti.

Rezultati, dakle, naglašavaju važnost uravnotežene prehrane i normalizacije metabolizma i kod očuvanja mentalnog zdravlja, a ovo je posebno važno za pacijente s dijabetesom tipa 2 budući da se s ovom bolesti često veže depresija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masti,

Komentari